Klopsiki w Młodej Kapuście




Klopsiki w młodej kapuście

Klopsiki duszone w młodej kapuście to bardzo smaczne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom młodej kapusty i nie tylko. Danie to można przygotować z zaledwie kilku prostych składników, a całość w połączeniu ze sobą wręcz rozpływa się w ustach.

Klopsiki z mięsa mielonego kojarzą mi się z czasami dzieciństwa, bo najlepsze klopsiki szykowała moja babcia. Szczególnie latem, kiedy mieliśmy swoje warzywa z działki, serwowała klopsiki w młodej kapuście, których smak pamiętam do dziś. Pyszne, aromatyczne mięso z dodatkiem młodej kapusty przygotowanej na domowym bulionie to prawdziwy raj dla podniebienia. Niestety nie umiem odwzorować tego przepisu babci w 100% ponieważ tylko ona umiała przygotować takie perfekcyjne klopsiki w młodej kapuście.

Inspirując się przepisem babci, postanowiłam przygotować swoją wersję klopsików w kapuście. Do ich przygotowania użyłam mięsa mielonego z indyka, a same klopsiki zapiekłam w piekarniku, można je oczywiście tradycyjne usmażyć na odrobinie oliwy czy oleju.

Domowe klopsiki są bardzo miękkie, soczyste i delikatne. Nie zawierają one cebulki ani innych dodatków, ponieważ wszystko to znajduje się w kapuście. Nie są ani obtaczane w mące, ani w bułce. Składają się z mięsa i bułki, namoczonej w mleku oraz oczywiście jajka. Całość doprawiana jest solą i pieprzem. Gotowe klopsiki smakują naprawdę rewelacyjnie. Duszone w młodej kapuście, kiedy przejdą jej aromatem, są jeszcze smaczniejsze.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne klopsiki duszone w młodej kapuście. Pyszne i łatwe w przygotowanie danie, które koniecznie musicie przygotować w swoim domu, póki sezon na kapustę trwa. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA KLOPSIKI W MŁODEJ KAPUŚCIE




Składniki na kapustę

  • 1 główka młodej kapusty ok. 600 g
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka masła

Składniki na klopsy

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

KLOPSIKI

  • Bułkę rozdrobnić na mniejsze kawałki i namoczyć w odrobinie ciepłego mleka. Następnie wymieszać na papkę przy użyciu widelca.
  • Do miseczki przełożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę, całość doprawić solą oraz pieprzem. Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Z gotowego mięsa formować małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego.
  • Tak przygotowane klopsiki można podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy lub zapiec w piekarniku (180 stopni 25 minut).


MŁODA KAPUSTA

  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, a następnie drobno poszatkować przy użyciu szatkownicy lub noża.
  • Cebule udusić na łyżce masła. Po kilku minutach dorzucić do niej marchewkę. Całość dusić przez kilka minut.
  • Po upływie czasu na patelnię wyłożyć posiekaną kapustę, całość zalać bulionem i dusić przez 5-6 minut na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając.
  • Na patelnię wyłożyć przygotowane klopsiki, całość przykryć i dusić przez ok. 10 minut do momentu aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, można dodać odrobinę kurkumy oraz chilli.




Klopsiki w Młodej Kapuście
Klopsiki w Młodej Kapuście
Klopsiki w Młodej Kapuście
Klopsiki w Młodej Kapuście
Klopsiki w Młodej Kapuście


Mam nadzieję, że mój przepis na klopsiki w młodej kapuście przypadł Wam do gustu i dopiszecie go do listy swoich ulubionych dań z młodej kapusty.