default-logo

Klops z botwinką

Skoro mamy lato, skoro mamy tyle pysznych i zdrowych warzyw to z nich korzystajmy do woli.

Ponieważ buraczki w większości kuchni traktowane są „po macoszemu” zajmiemy się dziś młodszą ich wersją czyli botwinką.

Po niewielkiej obróbce może cieszyć nasze brzuchy pysznym smakiem i aromatem.

Dziś w połączeniu z mięsem stanowi rewelacyjne danie obiadowe.

Klops z botwinką


Klops z botwinką

                  Składniki: ( keksówka 26 x 12 )

  •  530 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 250 g brzucha chudego 
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do moczenia bułki
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej 
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • 2-3 łyżek posiekanego tymianku
  • 1/2 pęczka botwinki
  • sól 
  • pieprz młotkowany
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu z kaczki

Klops z botwinką

 Klops z botwinką

 Mięso mielone najlepiej wyjąć z lodówki na chwilę przed przyrządzeniem. 

Brzuszek pokroiłam w cienkie plastry.

Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dnie ułożyłam połowę plastrów brzuszka.

Z łodyżek botwinki poodcinałam listki.

Cebulę i czosnek posiekałam i zeszkliłam na łyżce smalcu z kaczki, wystudziłam.

Czerstwą bułkę zalałam mlekiem i odstawiłam do namoczenia.

Do miski włożyłam oba mięsa przestudzony czosnek z cebulą, posiekane zioła, odciśniętą bułkę, jajo, sól i pieprz młotkowany do smaku i wyrobiłam rękoma do połączenia składników. 

Połowę masy mięsnej  wyłożyłam do keksówki na brzuszek.

Klops z botwinką

 Na niej poukładałam łodyżki botwinki lekko wciskając je w mięso i przykryłam drugą porcją mięsa.

Na wierzchu ułożyłam resztę plastrów brzuszka.

Klops z botwinką

 Piekarnik nagrzałam do 180 C i piekłam mięso przez 45 minut, po czym wyjęłam mięso z formy na blachę do góry nogami i dopiekałam jeszcze 15 minut aż mięso ładnie się zrumieniło.

Sos z pieczenia zlałam do garnuszka, przecedziłam i gotowałam aż sos odparował i zrobił się gęsty.

Klops na gorąco można podawać jako danie obiadowe , lub na zimno do kanapek.

Klops z botwinką


Klops z botwinką

 Ja podałam mięso z ziemniakami i polane sosem.

Smacznego.

Przepis własny. 

About the Author

Leave a Reply

*