default-logo

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w osłonce

piątek, 14 listopada 2014

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w osłonce

Dziś proponuję Wam kiełbaskę własnej roboty czyli zdrowszą i doprawioną tym czym chcecie, naszymi ulubionymi przyprawami.

Pobawmy się trochę w kuchni a same pyszności wjadą na nasze stoły.

Zapobiegając pytaniom gdzie można kupić osłonki do kiełbas? odpowiadam że w każdym markecie gdzie jest regał z produktami Biowin czyli Obi, Carrefour, Tesco, Kaufland.

Domowa kiełbasa.

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w osłonce


Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w osłonce

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 650 g mięsa wieprzowego gulaszowego
  • 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 x 30 cm osłonki do kiełbas termokurczliwej ( średnicy ok. 8 cm )
  • sznurek bawełniany

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w osłonce


Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w osłonce

Przygotowanie:

  • Mięso gulaszowe zmieliłam na sicie o dużych otworach.
  • Filet z kurczaka pokroiłam w kostkę ok. 2 centymetrową.
  • Każde z mięs włożyłam do oddzielnego woreczka, do każdego wsypałam soli peklowej, 1 łyżeczkę do piersi z drobiu a 2 łyżeczki do mięsa gulaszowego i wymieszałam dobrze aby mięso zaczęło się ” kleić „.
  • Zamknęłam szczelnie woreczki i włożyłam na 24 godziny do lodówki.
  • Osłonki włożyłam do letniej wody i moczyłam 15 minut po czym jeden z końców mocno związałam sznurkiem.
  • Żelatynę rozpuściłam w 3 łyżkach wrzącej wody i przestudziłam.
  • Mięsa przełożyłam do jednej miski, dodałam przyprawy oraz zioła i rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszałam.
  • Masą mięsną wypełniłam ciasno ale z umiarem osłonki i dobrze zawiązałam sznurkiem.
  • Dobre zawiązanie ma znaczenie gdyż pierwszy raz jak kiełbasę robiłam sznurek mi się rozwiązał i mięsko było w wodzie przy parzeniu.
  • Zawiązane kiełbaski włożyłam do garnka z zimną wodą i parzyłam je w 80 C czyli nie dopuszczając aby bulgotało w garnku przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Potem kiełbasy wyjęłam, wystudziłam i chłodziłam w lodówce przez całą noc.

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w osłonce

Smacznego.

Przepis Agaty w PP nr 3/2014 z bloga Kulinarne przygody Gatity [ klik ]

About the Author

Leave a Reply

*