default-logo

Kasza jęczmienna z gulaszem i papryką

Czy kasza jakakolwiek to ziarno które lubicie czy nie koniecznie?

Ja kaszę uwielbiam najlepiej gryczaną, paloną ale wiem że dużo osób jej nie lubi.

Dziś zajęłam się kaszą jęczmienną, idealnie pasuje do gulaszu z biodrówki.

Zapraszam na moją, pyszną wersję kaszy z gulaszem przygotowana w szybkowarze.

Gulasz z kaszą jęczmienną.

Kasza jęczmienna z gulaszem i papryką


Kasza jęczmienna z gulaszem i papryką

     

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1000 g biodrówki wieprzowej
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 – 2 łyżki przyprawy toskańskiej [ klik ]
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • garść suszonego oregano
  • 2 kromki razowego chleba
  • sól
  • pieprz

Kasza jęczmienna z gulaszem i papryką

Przygotowanie:

  • Mięso pokroiłam na kawałki i obtoczyłam w przyprawie toskańskiej, także kostki.
  • W garnku szybkowaru rozgrzałam olej i smażyłam mięso aż zrumieniło się ze wszystkich stron.
  • Teraz dodałam pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paski paprykę.
  • Wszystko zalałam bulionem, zamknęłam szybkowar i gdy osiągnął najwyższą moc gotowałam gulasz 25 minut.
  • Potem obniżyłam ciśnienie do minimum i otworzyłam szybkowar.
  • Dodałam pokrojony w kostkę chleb i gotowałam jeszcze jakieś 10 minut.
  • Na koniec dodałam oregano, sól i pieprz, wymieszałam.
  • Kaszę jęczmienną wypłukałam na sicie, zalałam wodą, dodałam szczyptę soli i gotowałam kasze jakieś 15 minut nie mieszając pod przykryciem.
  • Kasza ugotowała się na sypko.
  • Podałam gulasz z kaszą , ogórkiem małosolnym i papryką konserwową.

Kasza jęczmienna z gulaszem i papryką

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kasza jęczmienna z gulaszem i papryką
Trawy jesieni
About the Author

Leave a Reply

*