default-logo

Kąski z kurczaka w owsianej panierce

Zdrowsza wersja wszelakich fast foodów, pyszniejsza moim zdaniem, Przemka też.

Wiem co jem i wiem co do gara wkładam, dzięki temu jestem zdrowa i nie muszę martwić się o cholesterol.

Napisałam to min. dlatego iż mam w pracy kolegę który próbuje mnie przekonać że jedząc te paskudztwa z reklamowanych jadłodajni schudnie.

No i to prawda, schudnąć schudnie ale zdrowy to on na bank nie będzie, co w jego przypadku widać i słychać.

Dlatego dziś moja wersja zdrowego kurczaka.

Kąski z kurczaka w owsianej panierce.

Kąski z kurczaka w owsianej panierce


Kąski z kurczaka w owsianej panierce



              Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka kukurydzianego ok. 500 g
  • olej do głębokiego smażenia


              Panierka:

  • 4 łyżki mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki posiekanych płatków owsianych
  • sól morska
  • kolorowy pieprz
  • 1 łyżka suchego oregano
  • 1 duże jajko
  • 2 – 3 łyżki mleka


Kąski z kurczaka w owsianej panierce

Umyłam i osuszyłam filety z kurczaka, pokroiłam na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs.

Płatki owsiane posiekałam, nie mieliłam tylko właśnie posiekałam, dodałam do nich mąkę, oregano i potłuczony pieprz kolorowy, wymieszałam.

Jajo roztrzepałam widelcem z solą i mlekiem.

Rozgrzałam olej w garnku.

Każdy kawałek mięsa zanurzyłam w jaju a potem obtoczyłam w płatkach owsianych.

Smażyłam w głębokim oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

Osączałam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podałam z sosem chili, kimchi, pomidorkami Raf i piklami z ogórka.

Kąski z kurczaka w owsianej panierce

Smacznego.

Przepis autorski.

                                          „Podróże małe i duże”

Kąski z kurczaka w owsianej panierce
Łódzka Manufaktura nocą
About the Author

Leave a Reply

*