default-logo

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym

poniedziałek, 28 grudnia 2020

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym

Macie ochotę na super mięsko?, jest naprawdę pyszne i delikatne, warto takie przyrządzić sobie na Sylwestra czy Nowy Rok, będziecie zachwyceni.

Przepis na to cudo krąży u nas w pracy od dawna i powiem Wam że wszyscy są zachwyceni.

Polecam gorąco.

Karkówka w pomidorach.

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym


Karkówka pieczona w sosie pomidorowym

Składniki:

  • ok. 1300 g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 duże cebule


Sos:

  • 1 szklanka ulubionego keczupu
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku


Karkówka pieczona w sosie pomidorowym

Przygotowanie dania:

  • Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w grube plastry.
  • Oprószyłam mięso solą i pieprzem i podsmażyłam na złoty kolor na gorącym oleju.
  • Podsmażone mięso układałam w naczyniu do zapiekania.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i ułożyłam na mięsie.

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym


  • Keczup wymieszałam z bulionem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami i zalałam mięso w brytfance.


Karkówka pieczona w sosie pomidorowym


  • Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 90 minut.
  • Podałam z pieczonymi ziemniaczkami.


Karkówka pieczona w sosie pomidorowym

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym
Zabytkowy młyn wodny w Ldzaniu/Talarze woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*