Macie ochotę na super mięsko?, jest naprawdę pyszne i delikatne, warto takie przyrządzić sobie na Sylwestra czy Nowy Rok, będziecie zachwyceni.
Przepis na to cudo krąży u nas w pracy od dawna i powiem Wam że wszyscy są zachwyceni.
Polecam gorąco.
Karkówka w pomidorach.
Składniki:
- ok. 1300 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 duże cebule
Sos:
- 1 szklanka ulubionego keczupu
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie dania:
- Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w grube plastry.
- Oprószyłam mięso solą i pieprzem i podsmażyłam na złoty kolor na gorącym oleju.
- Podsmażone mięso układałam w naczyniu do zapiekania.
- Cebulę pokroiłam w piórka i ułożyłam na mięsie.
- Keczup wymieszałam z bulionem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami i zalałam mięso w brytfance.
- Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 90 minut.
- Podałam z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
„Podróże małe i duże”
Zabytkowy młyn wodny w Ldzaniu/Talarze woj. łódzkie |