default-logo

Karkówka pachnąca Orientem

poniedziałek, 27 marca 2017

Karkówka pachnąca Orientem

Przyprawy orientalne to jest to co „tygrysy lubią najbardziej”.

Lubicie orientalne przyprawy? kumin, kozieradkę, kolendrę, kardamon czy kurkumę? 

Potrawy z tymi przyprawami są świeże i aromatyczne a smakują wybornie.

Postanowiłam dziś przedstawić mięso, kruche, wilgotne i przepyszne dzięki przyprawom orientalnym, popróbujcie tej wersji bo warto.

Karkówka pachnąca Orientem.

Karkówka pachnąca Orientem


Karkówka pachnąca Orientem



             Składniki:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej

             Marynata:

  • 6 łyżek oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka mielonego kminu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Karkówka pachnąca Orientem


Karkówka pachnąca Orientem

Mięso umyłam i osuszyłam.

W misce wymieszałam oliwę z przyprawami, czosnek przecisnęłam przez praskę a imbir po obraniu starłam na tarce i obtoczyłam mięso w marynacie.

Wstawiłam miskę z mięsem na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjęłam mięso i wraz z marynatą przełożyłam do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik rozgrzałam do 150 C z opcją grzania góra/dół i piekłam mięso przez  1 godzinę i 45 minut z przykryciem a potem bez przykrycia przez 20 – 30 minut w temperaturze 190 C.

Mięso po upieczeniu odpoczywało przez 15 minut.

Podałam karkówkę z konfiturą z jarzębiny.

Karkówka pachnąca Orientem

Smacznego.

Przepis własny.

                                  „Podróże małe i duże”

Karkówka pachnąca Orientem
Plaża w Grzybowie zimą
About the Author

Leave a Reply

*