default-logo

Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami

Karczek do obiadu? karczek do chlebka? pyszny i tak i tak.

Wybór zostawiam każdemu zajadającemu.

Karczek tak upieczony jest miękki, soczysty i pachnący, po wystudzeniu w lodówce doskonale kroi się na cieniutkie plasterki albo do obiadu na plastry całkiem pokaźnych rozmiarów.

Zachęcam do skosztowania.

Karczek z dynią, papryką i grzybami.

Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami


Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami


Składniki:

  • 1000 g karczku wieprzowego 

 Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu sherry
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej cytrynowej
  • 2 łyżki suszonej szałwii czerwonej 

 Dodatkowo:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 8 mini słodkich papryk
  • 200 g małych podgrzybków , koźlaków, podgrzybków – miałam mrożone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki soku z pomidorów

Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami

 Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami

Przygotowanie:

  • Karczek umyłam i osuszyłam.
  • W misce wymieszałam wszystkie składniki marynaty.
  • Mięso włożyłam do marynaty na całą noc i wstawiłam do lodówki.
  • Z papryk wydrążyłam gniazda nasienne.
  • Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę a grzyby rozmroziłam.
  • Następnego dnia garnek rzymski włożyłam do zimnej wody na 20 minut, po czym wyjęłam go , osuszyłam i włożyłam do niego mięso razem z marynatą.
  • Dookoła mięsa włożyłam kawałki dyni, grzyby i mini papryczki.
  • Wszystko zalałam sokiem z pomidorów i skropiłam oliwą.
  • Garnek przykryłam pokrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 200 stopni z opcją grzania góra/dół.
  • Od momentu osiągnięcia przez piekarnik 200 stopni piekłam mięso około godziny.
  • Po upieczeniu mięso musi odpocząć minimum 15 minut.

Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami


Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami
Purchawka
About the Author

Leave a Reply

*