Obiad znakomity na mym stole a czy i na Waszym będzie? zdecydujcie sami.
Ja tylko napisze że warto bo mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i pyszne, dlatego warto wykorzystać pomysł.
Mięso jest idealnie doprawione sokiem z czereśni a dopóki owoce są na straganach, dopóty trzeba je wykorzystać, polecam gorąco.
Baleron upieczony z czereśniami.
Składniki: 4 – 6 porcji
- 700 – 800 g mięsa karczku wieprzowego b/k
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 1 szklanka wytrawnego wina białego
- 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni
- 4 ząbki czosnku
- ziemniaki małe orzeszki
- sól czosnkowa
- zioła Al Pomodoro
Przygotowanie karczku z czereśniami:
- Mięso umyłam i osuszyłam, natarłam sosem sojowym ciemnym i zostawiłam na 15 minut.
- Potem rozgrzałam olej, obsmażyłam mięso ze wszystkich stron,
- przełożyłam je do naczynia do zapiekania z pokrywką.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, podsmażyłam na tej samej patelni, jakieś 5 minut.
- Potem przełożyłam ją do mięsa.
- Czosnek obrałam i zmiażdżyłam nożem, nie kroiłam, dodałam do mięsa.
- Wydrylowałam owoce i dołożyłam je do naczynia.
- Całość zalałam winem,
- nakryłam pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut, po czym zdjęłam pokrywkę, polałam mięso sosem i piekłam aż mięso się zrumieniło, jakieś 10 minut.
- Przed krojeniem pozwoliłam mięsu odpocząć 15 minut.
- Podałam karczek z ziemniaczkami pieczonymi a zrobiłam je tak:
- Małe ziemniaczki, takie orzeszki – większe wystarczy pokroić na cząstki, posypałam solą czosnkową i ziołami włoskimi i piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
„Podróże małe i duże”
Samiec zięby |