default-logo

Karczek pieczony z czereśniami i cebulą

Obiad znakomity na mym stole a czy i na Waszym będzie? zdecydujcie sami.

Ja tylko napisze że warto bo mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i pyszne, dlatego warto wykorzystać pomysł.

Mięso jest idealnie doprawione sokiem z czereśni a dopóki owoce są na straganach, dopóty trzeba je wykorzystać, polecam gorąco.

Baleron upieczony z czereśniami.

Karczek pieczony z czereśniami i cebulą


Karczek pieczony z czereśniami i cebulą



Składniki: 4 – 6 porcji

  • 700 – 800 g mięsa karczku wieprzowego b/k
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wytrawnego wina białego
  • 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni
  • 4 ząbki czosnku
  • ziemniaki małe orzeszki
  • sól czosnkowa
  • zioła Al Pomodoro


Karczek pieczony z czereśniami i cebulą


Karczek pieczony z czereśniami i cebulą

Przygotowanie karczku z czereśniami:

  • Mięso umyłam i osuszyłam, natarłam sosem sojowym ciemnym i zostawiłam na 15 minut.
  • Potem rozgrzałam olej, obsmażyłam mięso ze wszystkich stron,


Karczek pieczony z czereśniami i cebulą


  • przełożyłam je do naczynia do zapiekania z pokrywką.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, podsmażyłam na tej samej patelni, jakieś 5 minut.
  • Potem przełożyłam ją do mięsa.
  • Czosnek obrałam i zmiażdżyłam nożem, nie kroiłam, dodałam do mięsa.
  • Wydrylowałam owoce i dołożyłam je do naczynia.
  • Całość zalałam winem,


Karczek pieczony z czereśniami i cebulą


  • nakryłam pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut, po czym zdjęłam pokrywkę, polałam mięso sosem i piekłam aż mięso się zrumieniło, jakieś 10 minut.
  • Przed krojeniem pozwoliłam mięsu odpocząć 15 minut.
  • Podałam karczek z ziemniaczkami pieczonymi a zrobiłam je tak:
  • Małe ziemniaczki, takie orzeszki – większe wystarczy pokroić na cząstki, posypałam solą czosnkową i ziołami włoskimi i piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


Karczek pieczony z czereśniami i cebulą

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

„Podróże małe i duże”

Karczek pieczony z czereśniami i cebulą
Samiec zięby
About the Author

Leave a Reply

*