Kapusta z gara

Kapusta z gara a dokładniej kapusta zapiekana to świetna propozycja na dodatek do obiadu. Świetnie smakuje na świeżo, ale także na drugi dzień po odgrzaniu, kiedy wszystko sobą przejdzie i smaki się przegryzą. 


Młoda kapusta na ciepło to idealny dodatek obiadu, ale można ją również serwować ze świeżym pieczywem. W takim wydaniu również świetnie smakuje. Moje dzieciaki bardzo chętnie ją zajadają w takiej właśnie formie. 

Przepis na kapustę z gara jest bardzo prosty, a sama kapusta rewelacyjna w smaku. Ważne jest to, by odpowiednio ją doprawić, by nie była zbyt mdła, a wyrazista w smaku. Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować kapustę z gara. Jestem pewna, że po jej skosztowaniu, przepis zostanie z Wam na dłużej. Zapraszam!

KAPUSTA Z GARA – PRZEPIS


Liczba porcji: 8+ | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 2 kg kapusty
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 puszki pomidorów (2x 400 g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • chilli
  • 1 łyżka masła
  • 300 g śmietany
  • 1 łyżka mąki


Wykonanie

  • Kapustę drobno posiekać nożem lub poszatkować za pomocą mandoliny. Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i doprowadzić do wrzenia. W przypadku młodej kapusty wystarczy ją jedynie zagotować, jeśli zaś będzie to starsza kapusta, należy ją pogotować przez kilkanaście minut.
  • Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na odrobinie masła.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli i razem dusić przez kilka minut. Kolejno na patelnię wyłożyć pomidory z puszki, przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz, szczyptę chilli i paprykę słodką.
  • Podgotowaną kapustę połączyć z zawartością patelni, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około godzinę pod przykryciem.




Kapusta z gara
Kapusta z gara