Kapsalon z mięsem mielonym

Kapsalon to prościej mówiąc, frytki z dodatkiem fileta z kurczaka, zapieczone z ciągnącym się serem żółtym oraz dodatkiem świeżych warzyw, takich jak pomidor, ogórek, cebulka. Jest to połączenie samych smacznych rzeczy, które większość z nas uwielbia.


Na moim blogu znajdziecie już przepis na tradycyjnego kapsalona z kurczakiem – KAPSALON, dlatego tym razem postanowiłam przygotować kapsalon z mięsem mielonym. W smaku jest bardzo podobny do tradycyjnej wersji, jednak mięso mielone nieco zmienia jego smak. Dużo zależy także od rodzaju mięsa mielonego, jakie wybierzemy, a możemy postawić na drobiowe, wołowe czy wieprzowe, wedle uznania.

Domowy kapsalon z mięsem mielonym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Zapieczone frytki z mięsem i ciągnącym się serem, oblane ketchupem z porcją świeżych warzyw i sosu czosnkowego to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo wierzch posypałam jeszcze odrobiną prażonej cebulki, która również fajnie komponuje się z resztą.

Domowy kapsalon to świetny pomysł na obiad czy kolację, z pewnością posmakuje zarówno dzieciom jak i osobom dorosłym. Możemy go również zaserwować na różnego rodzaju domowych imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Z doświadczenia wiem, że wszyscy będą zachwyceni. Zapraszam na przepis

KAPSALON Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS


Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 6-7 ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g żółtego sera
  • 1 mix sałat
  • 1 cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • ketchup
  • prażona cebulka




Wykonanie

  • Mięso mielone doprawiamy papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Smażymy we frytkownicy, na oleju lub zapiekamy w piekarniku.
  • Ogórka kroimy w plastry, pomidora w ćwierć plasterki. Cebulę kroimy w piórka.
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  • Do foremek lub na jedną dużą blaszkę wykładamy przygotowane frytki. Na nie wykładamy mięso mielone, które posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi.
  • Roztopiony ser polewamy ketchupem, wykładamy mix sałat, pomidora, ogórka, czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażoną cebulką.




Kapsalon z mięsem mielonym
Kapsalon z mięsem mielonym