default-logo

Kaczka po wietnamsku

Kaczka po wietnamsku Do tego przepisu możecie użyć całej kaczki (sprawionej i podzielonej na kawałki) lub gotowych poporcjowanych piersi i udek. Muszę przyznać, że na tą chwilę jest to mój ulubiony sposób na kaczkę 🙂 W dużym garnku (np. takim jak do casserole) najpierw obsmażamy dokładnie mięso aby wytopić jak najwięcej tłuszczu i zrumienić skórkę. Następnie przez 2 godziny dusimy w aromatycznym sosie powstałym ze świeżego soku pomarańczowego i sosu rybnego, z dodatkiem anyżu, chili, czosnku, imbiru i trawy cytrynowej. Przepis pochodzi z kuchni wietnamskiej, całość brzmi więc dość egzotycznie (niestety nie wygląda też zbyt atrakcyjnie na talerzu), ale zapewniam Was, że jest świetny i godny polecnia. Upewnijcie się zatem, że macie skompletowane wszystkie składniki (przede wszystkim anyż gwiazdkowy i sos rybny — bez nich absolutnie nie można się obejść w tym przepisie) i spróbujcie pysznej kaczki w stylu orientalnym 🙂 0

25 4.68

Kaczka po wietnamsku

duszona w soku pomarańczowym z imbirem i anyżem

  • Casserole
  • Kuchnia wietnamska
  • Dania główne
  • Kaczka
sos rybny
anyż
imbir
trawa cytrynowa
dymka

Składniki

4 porcje
  • 1 kaczka o wadze ok. 2-2.5 kg, sprawiona, poporcjowana na kawałki lub same udka
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g imbiru
  • 5 gwiazdek anyżu gwiazdkowego
  • od 1 do 4 małych papryczki chili (w zależoności od preferencji)
  • 2 trawy cytrynowe
  • 800 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • świeżo zmielony pieprz
  • 8 cebulek dymek (białe części i kilka łyżek posiekanego szczypiorku)
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  • W dużym garnku z pokrywką rozgrzać łyżkę oliwy. Włożyć kawałki kaczki skórą do dołu (tyle ile się zmieści, aby następnie powtórzyć z kolejną partią mięsa) i dokładnie obsmażyć aż tłuszcz się wytopi a skórka zezłoci (ok. 6 minut). Przewrócić na drugą stronę i obsmażyć aż mięso zmieni kolor na jasnobrązowy (ok. 2 minuty).
  • Wyjąć obsmażone mięso i odłożyć na talerz. Z garnka ostrożnie odlać tłuszcz zostawiając jedynie ok. 1 łyżki tłuszczu w garnku (odlany tłuszcz można wykorzystywać do przysmażania, np. ziemniaków). Czosnek obrać i rognieść płaską częścią noża, imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  • W garnku, na małym ogniu podsmażyć przygotowany czosnek i imbir aż się zezłocą i uwolnią swój aromat. Dodać anyż, umyte papryczki chili (w całości), trawę cytrynową (wcześniej należy rozgnieść płaską częścią noża jej bulwę) i podsmażyć wszystko jeszcze przez minutę. Wlać sok pomarańczowy i sos rybny, dodać cukier, pieprz i obsmażone kawałki kaczki. Przykryć lekko uchylając pokrywkę i dusić na małym ogniu przez 2 godziny mieszając od czasu do czasu (na pół godziny przed zakończeniem duszenia dodać białe części cebuli dymki)
  • Kaczkę wyjąć i ułożyć na podgrzanych talerzach. Z wierzchu sosu zebrać nadmiar tłuszczu, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w kilku łyżkach wody, zamieszać i zagotować. Kaczkę polać sosem, posypać szczypiorkiem, serwować z ryżem i np. sałatką z mango.

Propozycja podania

ryż / pikantna sałatka z mango

  • Kaczka po wietnamsku

Przypisy

Na podstawie przepisu Duck braised in spiced orange juice z książki Far eastern odyssey Ricka Steina.

About the Author

Leave a Reply

*