default-logo

Kacza wątróbka w sosie teriyaki

Nawet nie chcę przypuszczać że ktoś może nie lubić wątróbki.

Tak przyrządzona w sosie teriyaki smakuje wybornie i zasmakuje każdemu, temu co mówił że nie lubi też.

Spróbujecie?

Wątróbka w sosie.

Kacza wątróbka w sosie teriyaki

Kacza wątróbka w sosie teriyaki

Składniki:

  • 500 g kaczej wątróbki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki słodkiego wina z dzikiej róży

Kacza wątróbka w sosie teriyaki

Kacza wątróbka w sosie teriyaki

Przygotowanie wątróbki:

  • Wątróbkę oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Na patelni rozgrzałam olej i masło i podsmażyłam wątróbkę z każdej strony na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
  • Na patelnię wrzuciłam cebulkę, podsmażyłam przez 5 minut aż zmiękła.
  • Na patelnię powtórnie włożyłam wątróbkę, podlałam sosem teriyaki i winem i dusiłam pod przykryciem 3 minuty.
  • Podałam z bagietką.

Kacza wątróbka w sosie teriyaki

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kacza wątróbka w sosie teriyaki
Zabytkowy dworzec PKP w Aleksandrowie Kujawskim

About the Author

Leave a Reply

*