Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry
Tradycyjna kuchnia jemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników.
Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze.
Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry.
Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny.
My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs.
Polecam gorąco.
Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 szklanki mąki pszennej razowej T 2000
- 14 g suszonych drożdży
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka soli
Pasta z kolendry:
- 1 pęczek kolendry
- 1 mała papryczka chili
- 6 cebul dymek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 20 świeżych liści mięty
- 100 g bulionu warzywnego
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 1 pierś z kurczaka
- sól morska
- pieprz
Najpierw zrobiłam ciasto.
W misce wymieszałam mąkę razową, sól, drożdże i 1 szklankę mąki pszennej T 650.
Dodałam wodę i ciągle mieszając dodawałam w razie potrzeby resztę mąki tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto wyrabiałam 10 minut.
Przykryłam kulę ciasta ściereczką i odstawiłam na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
Filet z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
Oprószyłam solą i pieprzem i smażyłam na rozgrzanym maśle aż kurczak się ładnie zrumienił.
Kolendrę – ja dałam całą doniczkę zakupioną w markecie – liście i łodyżki przełożyłam do blendera.
Dodałam ząbki czosnku, posiekaną dymkę, posiekaną chili, utłuczoną w moździerzu kolendrę, listki mięty i zmiksowałam na pastę.
Potem dodawałam bulion, tyle aby powstała pasta ale nie zupa.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 części i z każdej uformowałam kulę.
Rozwałkowałam każdą kulę na placek o średnicy ok. 15 cm.
Placki posmarowałam masłem klarowanym, nałożyłam po łyżce pasty z kolendry, rozsmarowałam i na wierzchu ułożyłam kawałki kurczaka.
Piekarnik rozgrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chlebki ułożone na papierze
do pieczenia przez około 5 – 8 minut lub do zrumienienia.
Podałam jeszcze ciepłe.
Smacznego.
Przepis kuchni jemeńskiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Dzięcioł |