default-logo

Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry

Tradycyjna kuchnia jemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników.

Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze.

Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry.

Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny.

My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs.

Polecam gorąco.

Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry.

Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry

                    

                    Składniki:

               Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej T 2000
  • 14 g suszonych drożdży
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

              Pasta z kolendry:

  • 1 pęczek kolendry
  • 1 mała papryczka chili
  • 6 cebul dymek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 20 świeżych liści mięty
  • 100 g bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól morska
  • pieprz

Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry

Najpierw zrobiłam ciasto.

W misce wymieszałam mąkę razową, sól, drożdże i 1 szklankę mąki pszennej T 650.

Dodałam wodę i ciągle mieszając dodawałam w razie potrzeby resztę mąki tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto wyrabiałam 10 minut. 

Przykryłam kulę ciasta ściereczką i odstawiłam na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.

Filet z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.

Oprószyłam solą i pieprzem i smażyłam na rozgrzanym maśle aż kurczak się ładnie zrumienił.

Kolendrę – ja dałam całą doniczkę zakupioną w markecie – liście i łodyżki przełożyłam do blendera.

Dodałam ząbki czosnku, posiekaną dymkę, posiekaną chili, utłuczoną w moździerzu kolendrę, listki mięty i zmiksowałam na pastę.

Potem dodawałam bulion, tyle aby powstała pasta ale nie zupa.

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 części i z każdej uformowałam kulę.

Rozwałkowałam każdą kulę na placek o średnicy ok. 15 cm.

Placki posmarowałam masłem klarowanym, nałożyłam po łyżce pasty z kolendry, rozsmarowałam i na wierzchu ułożyłam kawałki kurczaka.

Piekarnik rozgrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chlebki ułożone na papierze

Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry

do pieczenia przez około 5 – 8 minut lub do zrumienienia.

Podałam jeszcze ciepłe.

Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry

Smacznego.

Przepis kuchni jemeńskiej.

„Podróże małe i duże” 

Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry
Dzięcioł
About the Author

Leave a Reply

*