default-logo

Japońska zupa Ramen – japoński rosół

Japońska zupa ramen to nic innego jak japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i dodatków.

Ramen przywędrował do Japonii wprost z Chin.

Jako że ramen nie ma sprecyzowanego konkretnego przepisu każdy może przygotować go na własny smak.

Podstawą jednak jest rosół na mięsie i makaron, reszta to pomysł kucharza.

Ja tym razem dodałam same smakowitości, zobaczcie zresztą sami.

Ramen był pierwowzorem do powstania zup błyskawicznych.

Zachęcam do stworzenia swojej wersji ramen a oto moja, może Wam przypadnie do gustu.

Japońska zupa Ramen – japoński rosół.

Japońska zupa Ramen - japoński rosół

Japońska zupa Ramen - japoński rosół

Składniki na rosół:

  • 500 g udek kurczaka
  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • ok. 4 cm kawałek korzenia imbiru
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska
  • kilka listków laurowych
  • 2500 – 3000 ml wody
  • sos sojowy 

Dodatki bezpośrednio na talerz:

  • marchewka z rosołu
  • mini kolby kukurydzy
  • smażone na maśle boczniaki
  • makaron somen
  • jajka ugotowane na twardo
  • grzyby mung
  • trybula
  • mięso z rosołu obrane
  • kiełki słonecznika

Japońska zupa Ramen - japoński rosół


Japońska zupa Ramen - japoński rosół

Przygotowanie ramenu:

  • Najpierw zajęłam się bulionem czyli umyłam mięso i włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą, dodałam ziarna pieprzu, ziele angielskie i doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam 1 godzinę na maleńkim ogniu.
  • W czasie jak mięso się gotowało obrałam marchew, imbir, pietruszkę i selera, umyłam pora i po godzinie dodałam do mięsa.
  • Dodałam również listki laurowe i 2 łyżki sosu sojowego, gotowałam następne 3 godziny na maleńkim ogniu tak aby rosół jedynie „mrugał” na ogniu.
  • Przygotowałam dodatki.
  • Ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam jaja.
  • Grzyby mung umyłam zalałam ciepłą wodą i moczyłam 15 minut po czym odcedziłam wodę, zalałam nową, posoliłam i gotowałam 15 minut.
  • Pokroiłam grzyby w paski.
  • Boczniaki pokroiłam w paski i podsmażyłam na gorącym oleju na złoty kolor lekko je soląc.
  • Makaron somen to makaron z mąki pszennej i wody który idealnie nadaje się do potraw kuchni azjatyckiej ale do naszego polskiego rosołu również jest znakomity.
  • Zalałam makaron osolonym wrzątkiem i po 2 minutach jest gotowy do odcedzenia.
  • Można go również zalać wrzącym rosołem na talerzu i chwilę poczekać, będzie ok.
  • Marchew wyjęłam z rosołu i pokroiłam w słupki.
  • Kiełki słonecznika przepłukałam na sicie.
  • Kolby mini kukurydzy osączyłam z zalewy.
  • Trybulę porwałam na mniejsze kawałki.
  • Jeśli rosół po 3 godzinach gotowania nie jest dość słony należy go jeszcze dosolić sosem sojowym.
  • Z rosołu delikatnie wyjęłam mięso i porwałam na kawałki.
  • Do misek włożyłam porcję makaronu, zalałam wrzącym rosołem i włożyłam kawałki mięsa a potem to już dowolnie od gustu zjadającego, grzyby mun, boczniaki, połówki jaja, kukurydzę, marchew, kiełki, skropiłam sosem sojowym i dodałam gałązki trybuli.

Japońska zupa Ramen - japoński rosół


Japońska zupa Ramen - japoński rosół

Smacznego.

Przepis kuchni japońskiej.

„Podróże małe i duże”

Japońska zupa Ramen - japoński rosół
Królowe w rozkwicie
About the Author

Leave a Reply

*