Jajka po Turecku




Jajka po turecku

Jajka w każdej postaci stanowią świetny dodatek do posiłku na śniadanie, obiad czy kolację. Posiadają w sobie dużą zawartość białka, dzięki czemu dają nam uczucie sytości.

Jajka po turecku to świetny pomysł na smaczne śniadanie z nutą orientalną. Serwowane z dodatkiem grzanek smakuje naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA JAJKA PO TURECKU

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek świeżego szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 papryki słodkiej
  • grzanki z pszennego chleba lub bagietki




Wykonanie

  • Czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, oraz posiekanym szczypiorkiem, dodaj szczyptę soli.
  • Czynności z poniższych punktów – 3 i 4 robi się właściwie jednocześnie, aby wszystko było ciepłe.
  • W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Połóż sitko na talerzyku i wbij do sitka jajko. Pozwól odcieknąć nieco białku, pozostałą zwartą część przełóż do miseczki. Tak samo należy wykonać z drugim jajkiem. Następnie każde jajko skrop łyżeczką soku z cytryny. Do gotującej się wody dodaj delikatnie jedno jajko. Gotuj przez 2-3 minuty. Następnie ugotuj kolejne jajko.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj paprykę słodką. Całość mieszaj do połączenia składników, a następnie wyłącz palnik.
  • Na talerz wyłóż jogurt naturalny, delikatnie na niego połóż jajka. Całość polej sosem maślano-paprykowym. Podawaj ze świeżo przygotowanymi grzankami.




Jajka po Turecku