default-logo

Jagnięce kotlety z buraczkami i smażonymi ziemniakami

Dziś pomysł na kompleksowy obiad.

Moje ulubione buraczki zasmażane, które mogę jeść kilogramami, soczyste i aromatyczne kotlety jaglane oraz zasmażane ziemniaczki.

Dla nas bomba, a Wy co jadacie?

Jagnięce kotlety.

Jagnięce kotlety z buraczkami i smażonymi ziemniakami

Jagnięce kotlety z buraczkami i smażonymi ziemniakami

Składniki:

Mięso:

  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 jajo
  • skórka otarta z 1 limonki
  • oliwa z oliwek

Zasmażane ziemniaki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • plater masła
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • czerwona papryka słodka w proszku

Jagnięce kotlety z buraczkami i smażonymi ziemniakami

Przygotowanie mięsa:

  • Do miski włożyłam mięso, dodałam sól, świeżo mielony pieprz i roztartą w dłoniach suszoną miętę.
  • Dodałam startą skórkę z limonki, posiekaną szalotkę i czosnek oraz jajo i dokładnie wymieszałam.
  • Miskę z mięsem wstawiłam do lodówki na 60 minut.
  • Po tym czasie uformowałam kotlety.
  • Posmarowałam je ze wszystkich stron oliwą i grillowałam z obu stron tak aby miały piękne paseczki i były soczyste.

Przygotowanie ziemniaków:

  • Obrałam ziemniaki ze skórki, pokroiłam w niedużą kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam ziemniaki, smażyłam na średnim ogniu ok. 10 minut.
  • Potem posoliłam, posypałam papryką i pieprzem, dosmażyłam.

Przygotowanie obiadu:

Jagnięce kotlety z buraczkami i smażonymi ziemniakami

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Jagnięce kotlety z buraczkami i smażonymi ziemniakami
Dwór w Małyniu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*