Dziś pomysł na kompleksowy obiad.
Moje ulubione buraczki zasmażane, które mogę jeść kilogramami, soczyste i aromatyczne kotlety jaglane oraz zasmażane ziemniaczki.
Dla nas bomba, a Wy co jadacie?
Jagnięce kotlety.
Składniki:
Mięso:
- 400 g mielonej jagnięciny
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonej mięty
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 jajo
- skórka otarta z 1 limonki
- oliwa z oliwek
Zasmażane ziemniaki:
- 4 średnie ziemniaki
- plater masła
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- czerwona papryka słodka w proszku
Przygotowanie mięsa:
- Do miski włożyłam mięso, dodałam sól, świeżo mielony pieprz i roztartą w dłoniach suszoną miętę.
- Dodałam startą skórkę z limonki, posiekaną szalotkę i czosnek oraz jajo i dokładnie wymieszałam.
- Miskę z mięsem wstawiłam do lodówki na 60 minut.
- Po tym czasie uformowałam kotlety.
- Posmarowałam je ze wszystkich stron oliwą i grillowałam z obu stron tak aby miały piękne paseczki i były soczyste.
Przygotowanie ziemniaków:
- Obrałam ziemniaki ze skórki, pokroiłam w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam ziemniaki, smażyłam na średnim ogniu ok. 10 minut.
- Potem posoliłam, posypałam papryką i pieprzem, dosmażyłam.
Przygotowanie obiadu:
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Dwór w Małyniu woj. łódzkie |