default-logo

Indyjski gulasz

Jest to gulasz na indyjską nutę mojego autorstwa i muszę się przyznać że wyszedł pyszny. Podany z kaszą czy ryżem będzie znakomity.

Lubicie takie dania? czy wolicie kawał dobrego mięska?

Jeśli jednak lubicie to zapraszam na moja propozycję, aromatyczną a mięsko mięciutkie, polecam.

Indyjski gulasz.

Indyjski gulasz


Indyjski gulasz


Indyjski gulasz


                  Składniki:

  • 440 g mięsa wieprzowego – łopatka, od szynki
  • 3 szklanki bulionu z ośmiornicy [ klik ]
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki papryki ostrej zielonej w płatkach
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 165 g kukurydzy z puszki
  • 85 g oliwek zielonych z nadzieniem cytrynowym
  • 1 papryka czerwona ramiro
  • 1 młoda czerwona cebulka ze szczypiorem
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka masła klarowanego

Indyjski gulasz


Indyjski gulasz

Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w grubą kostkę.

Podsmażyłam mięso na rozgrzanym maśle na złoty kolor.

Zalałam mięso bulionem z ośmiornicy.

Jak ugotować bulion znajdziecie pod linkiem [ klik ] ale równie dobrze można użyć bulionu z ryb czy po prostu warzywnego.

Do garnka dodałam przyprawy i gotowałam 30 minut, po czym dodałam kukurydzę i gotowałam kolejne 30 minut.

Następnie włożyłam do garnka paprykę pokrojoną w paski oraz cebulkę wraz ze szczypiorem pokrojone w plastry.

Gotowałam kolejne 30 minut i dodałam oliwki i jeszcze 15 minut gotowałam na bardzo maleńkim ogniu.

Na koniec wymieszałam skrobię kukurydzianą z odrobiną wody i wlałam do mięsa, zagotowałam i gulasz gotowy.

Posypałam szczypiorem.

Indyjski gulasz


Indyjski gulasz

Smacznego.

Przepis kuchni indyjskiej – własny.

„Podróże małe i duże”

Indyjski gulasz
Bogactwo polskich sadów – wiśnie
About the Author

Leave a Reply

*