default-logo

Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami

Tak podane cukinie to wyżerka na obiadowe danie.

Komosa ryżowa zwana quinoą to bogactwo białka i mikroelementów.

W smaku przypomina trochę kaszkę kuskus więc idealnie nadaje się min. do nadziewania warzyw.

Małe hiszpańskie cukinie są idealne aby je nadziewać.

Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami.

Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami


Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami


                  Składniki: ( 6 porcji )

  • 6 okrągłych zielonych cukinii hiszpańskich
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 szklanka suchej komosy ryżowej
  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • 1 papryka biała
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • kilka gałązek oregano
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • kilka gałązek bazylii
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • pieprz czarny
  • ognista mieszanka przypraw
  • 1 łyżka sosu sojowego

Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami


Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami

Najpierw przygotowałam komosę.

Ziarenka quinoi zalałam 1,5 szklanki zimnej wody i odstawiłam na 30 minut.

Potem odcedziłam ją, przepłukałam wodą tyle aż woda była czysta.

Ponownie zalałam ziarno 1,5 szklanki zimnej wody, posoliłam i gotowałam przez 20 minut.

Pozostawiłam do przestygnięcia.

Do dużej miski wsypałam ziarna komosy, dodałam mięso  mielone.

Papryki, wszystkie trzy posiekałam w kostkę i dodałam do miski razem z posiekanymi ziołami a pomidory pokroiłam w paseczki i też włożyłam do farszu.

Dodałam teraz do miski przyprawy, wymieszałam.

Z każdej cukinii ścięłam kapelusz i z dolnej części wydrążyłam część miąższu tyle aby nałożyć farsz.

Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami

Wydrążony miąższ posiekałam i dodałam do farszu.

Wnętrze cukinii skropiłam oliwą.

Nadziałam cukinie farszem dość ściśle, przykryłam każdą kapeluszem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 C na 60 minut.

Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami


Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami
Las Mikołajewice
About the Author

Leave a Reply

*