default-logo

Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie

Pomidorową uwielbiam i nie tylko tę tradycyjna ale każdą.

W Hiszpanii zakochałam się na zabój, więc pomidorowa po hiszpańsku to będzie znakomite danie dla mnie.

Jest pyszna , treściwa a do tego ugotowana na naszej polskiej gęsinie.

Zapraszam serdecznie, jedzcie na zdrowie.

Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie.

Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie

Składniki:

Bulion:

  • 1 korpus z gęsi
  • 1 filet z gęsi
  • 2 marchewki
  • 1 opalona cebula
  • sól morska
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera 

 Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czerwona papryka hiszpańska ramiro
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • ok. 200 g chleba razowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • kilka nitek chili
  • 1500 ml bulionu z gęsi
  • marchewka z bulionu
  • sól morska

Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie

Przygotowanie zupy:

  • Mięso z gęsi umyłam i włożyłam do zimnej wody.
  • Postawiłam garnek na gazie i powoli doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam na małym ogniu 30 minut, potem dodałam obrane marchewki, pietruszkę oraz seler a także opaliłam nad gazem obraną cebulę i włożyłam do garnka.
  • Gotowałam jeszcze godzinę.
  • Na maśle klarowanym podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodałam drobno posiekaną paprykę czerwoną i chwilę smażyłam.
  • Teraz na patelnię włożyłam pastę pomidorów, wymieszałam i dalej podsmażałam.
  • Przełożyłam wszystko do garnka i zalałam bulionem z gęsi, dodałam posiekaną ugotowaną marchewkę oraz pokrojony w kostkę chleb razowy.
  • Dodałam do garnka ostrą paprykę, nitki chili i gotowałam całość tak długo aż chleb się rozpadł a zupa zgęstniała.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Dodatkowo można podać mięso gęsie z rosołu.

Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie

Smacznego.

Przepis własny kuchni hiszpańskiej.

„Podróże małe i duże”

Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie
Wschód słońca – Granada – Hiszpania
About the Author

Leave a Reply

*