default-logo

Gulasz ze strączkami

piątek, 29 października 2021

Gulasz ze strączkami

A tak przez przypadek powrzucałam kilka składników do garnka i powstał pyszny gulasz z warzywami strączkowymi.

Czasami tak właśnie bywa że z niczego powstanie to „coś”, tak było i tym razem.

Polecam gorąco do wypróbowania bo warto.

Gulasz z warzywami.

Gulasz ze strączkami

Gulasz ze strączkami

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego od szynki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 65 g ugotowanej ciecierzycy
  • 60 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 170 g kukurydzy
  • 1 łyżka sosu chili z warzywami i ziołami
  • 1 szklanka bulguru z vemicelli
  • 1 i 1/2 szklanki wody do gotowania bulguru
  • 2 garście bazylii

Gulasz ze strączkami

Przygotowanie dania:

  • Bulgur z vermicelli zalałam wodą i gotowałam do miękkości.
  • Mięso pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na mieszance smalcu gęsiego i masła.
  • Dodałam pokrojoną w piórka cebulę, podsmażałam 5 minut.
  • Zalałam całość bulionem i gotowałam pod przykryciem 60 minut.
  • Potem dodałam strączki i sos chili i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku i wrzuciłam posiekaną bazylię.
  • Podałam gulasz z bulgurem z vermicelli.

Gulasz ze strączkami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Gulasz ze strączkami
Grabia w Zielęcicach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*