default-logo

Gulasz z serc indyczych z pęczakiem

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Gulasz z serc indyczych z pęczakiem

Podroby nie wszystkim smakują chyba że są dobrze zrobione i wtedy  Ci co nie lubią dziwią się że mogą być takie pyszne.

Dzisiaj użyłam serc indyczych, bardzo chudziutkich i pysznych.

Gulasz z dodatkiem mieszanki Royal Brand „Smażona wieprzowina z dymką”.

W skład mieszanki wchodzą: orzeszki ziemne, dymka, sezam, kukurydza, grzyby mun.

Mieszanka do kupienia w „Piotr i Paweł”.

Zapraszam na pyszny obiad.

Gulasz z serc indyczych z pęczakiem


Gulasz z serc indyczych z pęczakiem

  

                 Składniki: ( 2 porcje )

  • 1 kg serc z indyka
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • mieszanka Royal Brand „smażona wieprzowina z dymką”
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kasza pęczak wedle uznania

Gulasz z serc indyczych z pęczakiem

Serca umyłam, oczyściłam z błonek i 2 razy obgotowałam tzn. zalałam serca zimną wodą, zagotowałam, odlałam i przepłukałam.

Czynność powtórzyłam a potem zalałam serca bulionem warzywnym w takiej ilości aby serca były tylko przykryte i gotowałam do miękkości jakieś 30 minut.

Ugotowane serca wyłowiłam z bulionu, przestudziłam i pokroiłam w plastry.

Mieszankę Royal Brand wymieszałam z bulionem z gotowania serc i pozostawiłam na 10 minut.

Na patelni rozgrzałam olej sezamowy i podsmażyłam na nim plastry serc na złoty kolor a potem zalałam bulionem wraz z mieszanką warzywną i gotowałam pod przykryciem 15 minut.

Na koniec doprawiłam do smaku solą, cukrem i sosem sojowym, wymieszałam. 

Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam  w 1/3 szklanki wody i wlałam do sosu, zagotowałam.

Kaszę ugotowałam al’dente na sypko i podałam do gulaszu.

Gulasz z serc indyczych z pęczakiem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Gulasz z serc indyczych z pęczakiem
Po pierwszej majowej burzy 2014
About the Author

Leave a Reply

*