Gulasz z serc indyczych z pęczakiem
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Podroby nie wszystkim smakują chyba że są dobrze zrobione i wtedy Ci co nie lubią dziwią się że mogą być takie pyszne.
Dzisiaj użyłam serc indyczych, bardzo chudziutkich i pysznych.
Gulasz z dodatkiem mieszanki Royal Brand „Smażona wieprzowina z dymką”.
W skład mieszanki wchodzą: orzeszki ziemne, dymka, sezam, kukurydza, grzyby mun.
Mieszanka do kupienia w „Piotr i Paweł”.
Zapraszam na pyszny obiad.
Składniki: ( 2 porcje )
- 1 kg serc z indyka
- ok. 1 litra bulionu warzywnego
- mieszanka Royal Brand „smażona wieprzowina z dymką”
- 3 łyżki oleju sezamowego
- sól
- cukier
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kasza pęczak wedle uznania
Serca umyłam, oczyściłam z błonek i 2 razy obgotowałam tzn. zalałam serca zimną wodą, zagotowałam, odlałam i przepłukałam.
Czynność powtórzyłam a potem zalałam serca bulionem warzywnym w takiej ilości aby serca były tylko przykryte i gotowałam do miękkości jakieś 30 minut.
Ugotowane serca wyłowiłam z bulionu, przestudziłam i pokroiłam w plastry.
Mieszankę Royal Brand wymieszałam z bulionem z gotowania serc i pozostawiłam na 10 minut.
Na patelni rozgrzałam olej sezamowy i podsmażyłam na nim plastry serc na złoty kolor a potem zalałam bulionem wraz z mieszanką warzywną i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
Na koniec doprawiłam do smaku solą, cukrem i sosem sojowym, wymieszałam.
Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w 1/3 szklanki wody i wlałam do sosu, zagotowałam.
Kaszę ugotowałam al’dente na sypko i podałam do gulaszu.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Po pierwszej majowej burzy 2014 |