default-logo

Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą

Po świętach taki pyszny obiad u mnie.

A co u Was na poświątecznych stołach?

Idealny gulasz z rostbefu wołowego i dodatkowo brązową, chrupiącą soczewicą, ogórkiem kiszonym, pyszności.

Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą.

Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą


Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą



              Składniki:

  • 1 puszka soczewicy brązowej gotowanej na parze – 425 g
  • 850 g mięsa z rostbefu wołowego
  • olej sojowy do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 2 duże cebule
  • 400 ml bulionu wołowego
  • garść suszonych śliwek 
  • 1 łyżeczka pieprzu malgaskiego

              Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody 
  • ogórki kiszone

Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą

Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę.

Mięso obtoczyłam w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju aż mięso się zrumieniło.

Dodałam teraz do garnka pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smażyłam.

Wlałam bulion, dodałam śliwki i gotowałam 1,5 godziny aż mięso zmiękło.

Teraz dodałam soczewicę i pieprz malgaski, sól.

Gotowałam jeszcze 10 minut.

Kaszę podprażyłam na suchej patelni, wlałam wodę, dodałam odrobinę soli i zalałam wodą.

Gotowałam 15 minut.

Gulasz podałam z kaszą i ogórkiem kiszonym.

Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą

Smacznego.

Przepis autorski.

                               „Podróże małe i duże”

Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą
Lilie wodne
About the Author

Leave a Reply

*