default-logo

Gulasz z kaczych żołądków

Kaczka dobra na wszystko, takie motto u mnie w kuchni obowiązuje.

Kiedyś kaczki nie lubiłam a teraz jak wiem jak ją przyrządzać jadłabym ją na okrągło.

Nie lubiłam kaczki bo kojarzyła mi się zawsze z wysmażonym na wiór ptakiem, do tego nadzianym.

Aż do momentu jak nauczyłam się ją przyrządzać, smażyć krótko i z przyprawami, potem odpoczywa i jest pyszna.

Natomiast dziś proponuję z kaczki jej żołądki, równie pyszne i aromatyczne.

Podane z kaszą to bardzo zdrowy posiłek, zachęcam do spróbowania.

Gulasz z kaczych żołądków.

Gulasz z kaczych żołądków


Gulasz z kaczych żołądków

  

                    Składniki:

  • 400 g kaczych żołądków
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek oregano
  • 1/2 szklanki wody
  • sól morska 
  • pieprz
  • 1/2 papryczki chili
  • olej do smażenia

Gulasz z kaczych żołądków

Żołądki umyłam, usunęłam żyłki, obgotowałam 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedziłam i przestudziłam.

Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i podsmażyłam na nim posiekane szalotki i czosnek.

Teraz dodałam poprzekrawane na połówki żołądki, smażyłam aż zbrązowiały.

Teraz dodałam na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili, podsmażyłam.

Podlałam wszystko wodą i dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa.

Na koniec dodałam listki oregano, sól i pieprz do smaku, wymieszałam.

Podałam z kaszą pęczak i rukolą.

Gulasz z kaczych żołądków

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Gulasz z kaczych żołądków
Kolory jesieni
About the Author

Leave a Reply

*