default-logo

Gulasz z jelenia

Ponieważ wszystkiego chciałabym spróbować nie umknęło mojej uwadze to pyszne mięsko z jelenia.

Wtedy jeszcze nie wiedziałam że jest takie pyszne, delikatne i rozpływa się w ustach, teraz wiem i polecam gorąco. 

Pasuje do ziemniaków pieczonych czy tak jak ja je podałam z kopytkami pietruszkowymi, było wybornie. 

Gulasz z jelenia. 

Gulasz z jelenia


Gulasz z jelenia



                   Składniki:

  • 500 g udźca z jelenia

                   Marynata:

  • 3 owoce jałowca
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki soli

                  Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka pasty sambol oelek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Gulasz z jelenia


Gulasz z jelenia

Mięso pokroiłam na plastry.

Do moździerza włożyłam owoce jałowca, ziela angielskiego, kozieradkę, i zmiażdżyłam drobno.

Potem przełożyłam przyprawy do miski, dolałam wino i wymieszałam.

Do marynaty włożyłam całe gałązki rozmarynu i kawałki mięsa, przykryłam miskę folią i wstawiłam do lodówki na 3 – 4 godziny.

Potem wyjęłam mięso z marynaty i osuszyłam. 

Na patelni rozgrzałam masło klarowane, podsmażyłam na nim mięso z obu stron na złoty kolor po czym podlałam mięso bulionem, wkroiłam obie cebule w plastrach i dusiłam około godziny na maleńkim ogniu.

Jak mięso było już miękkie rozprowadziłam łyżeczkę mąki wodą i wlałam do sosu, zagotowałam.

Na koniec włożyłam do sosu łyżeczkę pasty sambol oelek, wymieszałam.

Podałam z kopytkami pietruszkowymi i zieloną fasolką szparagową.

Gulasz z jelenia

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Gulasz z jelenia
To tylko 2 w skali Beauforta
About the Author

Leave a Reply

*