default-logo

Gulasz z jelenia z dynią

Dziś proponuje gulasz z jelenia z dynią, delikatne mięso jelenia i kremowa dynia idealnie do siebie pasują tworząc idealne danie.

Dynia do nabycia w marketach lub u zaprzyjaźnionego rolnika, poszukajcie.

Gulasz z jelenia z dynią.

Gulasz z jelenia z dynią


Gulasz z jelenia z dynią



              Składniki:

  • 400 g mięsa na gulasz z jelenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 1 łyżki oleju kokosowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 2 listki laurowe
  • 100 ml nalewki śliwkowej
  • 1 szklanka wody
  • 500 g pokrojonej w kostkę dyni
  • sól różowa himalajska

               Do podania:

  • kasza gryczana niepalona na sypko 
  • ogórek kiszony

Gulasz z jelenia z dynią


Gulasz z jelenia z dynią

Umyłam i osuszyłam mięso z jelenia, pokroiłam w kostkę.

Mięso obtoczyłam w przyprawie do dziczyzny i mące.

Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażyłam mięso na złoty kolor ze wszystkich stron, podlałam wodą i nalewką śliwkową.

Dodałam ziarenka ziela i jałowca oraz listki laurowe i pod przykryciem dusiłam 1,5 godziny.

Potem dodałam pokrojoną w kostkę dynię i dusiłam jeszcze 20 minut.

Doprawiłam do smaku solą.

Podałam z kaszą gryczaną niepaloną na sypko i ogórkiem kiszonym.

Gulasz z jelenia z dynią

Smacznego.

Przepis  autorski.

„Podróże małe i duże”

Gulasz z jelenia z dynią
Tak zachodzi słońce przed mroźną nocą
About the Author

Leave a Reply

*