Gulasz z jelenia z dynią
Dziś proponuje gulasz z jelenia z dynią, delikatne mięso jelenia i kremowa dynia idealnie do siebie pasują tworząc idealne danie.
Dynia do nabycia w marketach lub u zaprzyjaźnionego rolnika, poszukajcie.
Gulasz z jelenia z dynią.
Składniki:
- 400 g mięsa na gulasz z jelenia
- 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
- 1 łyżka mąki
- ok. 1 łyżki oleju kokosowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 2 listki laurowe
- 100 ml nalewki śliwkowej
- 1 szklanka wody
- 500 g pokrojonej w kostkę dyni
- sól różowa himalajska
Do podania:
- kasza gryczana niepalona na sypko
- ogórek kiszony
Umyłam i osuszyłam mięso z jelenia, pokroiłam w kostkę.
Mięso obtoczyłam w przyprawie do dziczyzny i mące.
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażyłam mięso na złoty kolor ze wszystkich stron, podlałam wodą i nalewką śliwkową.
Dodałam ziarenka ziela i jałowca oraz listki laurowe i pod przykryciem dusiłam 1,5 godziny.
Potem dodałam pokrojoną w kostkę dynię i dusiłam jeszcze 20 minut.
Doprawiłam do smaku solą.
Podałam z kaszą gryczaną niepaloną na sypko i ogórkiem kiszonym.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Tak zachodzi słońce przed mroźną nocą |