default-logo

Gulasz z jelenia z dynią i piaczarkami

Dziś na stole gulasz z jelenia z dynią i pieczarkami.

Dziś na stole pyszny obiad z kaszą gryczaną niepaloną.

Dziś na stole danie godne mistrzów, pyszne i sycące.

Polecam gorąco.

Gulasz z jelenia z dynią i pieczarkami.

Gulasz z jelenia z dynią i piaczarkami


Gulasz z jelenia z dynią i piaczarkami



              Składniki:

                         Marynata:

  • 500 g udźca z jelenia
  • 50 ml ginu
  • 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
  • 4 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka suchego rozmarynu


                          Gulasz:

  • olej do smażenia
  • 550 g obranej dyni 
  • 10 średnich pieczarek
  • 4 – 5 śliwek z octu
  • 1 duża cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kasza gryczana niepalona do podania


Gulasz z jelenia z dynią i piaczarkami

Do miski wlałam gin, wsypałam przyprawę do dziczyzny, dodałam rozgniecione ziarenka jałowca i igiełki rozmarynu, wymieszałam.

Mięso umyłam, pokroiłam na kawałki, włożyłam do marynaty.

Pozostawiłam na 6 – 8 godzin w lodówce.

Potem wyjęłam z marynaty, podsmażyłam na oleju.

Dodałam pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone  na ćwiartki pieczarki, podsmażyłam i wlałam bulion. 

Dusiłam 50 minut, po czym dodałam pokrojoną w kostkę dynię i gotowałam jeszcze 10 minut.

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Podałam z kaszą gryczaną niepaloną.

Gulasz z jelenia z dynią i piaczarkami

Smacznego.

Autor: Dorota Owczarek

                                         „Podróże małe i duże”

Gulasz z jelenia z dynią i piaczarkami
Nazwa tego kwiatu – Starzec
About the Author

Leave a Reply

*