default-logo

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka Delikatne kawałki mięsa indyka w pysznym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli i słodkiej papryki w proszku. Można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Polecam na zdrowy obiad dla całej rodziny. Od razu uprzedzę Wasze pytanie o alkohol (dodaję trochę białego wina lub piwa), czy można go pominąć i czy można taki gulasz podawać dzieciom. Alkohol na pewno wyparowuje podczas gotowania, ale jeśli nie chcecie, nie trzeba go dodawać. Aby uzyskać zupełnie klasyczny gulasz można też pominąć suszone pomidory. Zamiast nich można dodać np. podsmażone kawałeczki boczku. 0

135 4.3

Gulasz z indyka

  • Gulasze
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Indyk
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci
suszone pomidory

Składniki

4 – 6 porcji
  • 1 kg udźca z indyka (waga samego mięsa bez kości)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub piwa
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
  • opcjonalnie 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu lub wody lub wody z dodatkiem domowej kostki bulionowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie: 3 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Mięso pokroić na ok. 2 cm kawałki. Rozgrzać garnek z grubym dnem lub głęboką patelnię z pokrywą. Wlać oliwę i po podgrzaniu włożyć mięso, dokładnie obsmażyć z każdej strony (ok. 10 minut).
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smażyć razem, co chwilę mieszając aż cebula będzie szklista a składniki lekko zrumienione.
  • Wlać sos sojowy oraz wino lub piwo jeśli ich używamy i gotować przez ok. 2 minuty. Dodać paprykę w proszku, oregano, liście laurowe i ziele angielskie, posiekane suszone pomidory jeśli ich używamy oraz świeżo zmielony pieprz.
  • Wlać bulion lub wodę i zagotować. Doprawić solą, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę lub do miękkości mięsa. 
  • Gulasz zagęścić zasmażką: na małej patelni podsmażyć mąkę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodawać po łyżce wywaru z gulaszu mieszając drewniną łyżką, przelać do garnka z pozostałym gulaszem, wymieszać i zagotować. Można na koniec zabielić słodką śmietanką.

Propozycja podania

Ziemniaki i ogórek kiszony.

  • Gulasz z indyka Gulasz z indyka
About the Author

Leave a Reply

*