default-logo

Gulasz z indyka z kurkami

Gulasz z indyka z kurkami Smakowity gulasz na rodzinny obiad, dobry również do odgrzewania następnego dnia. Filet z indyka, do tego pyszne sezonowe kurki, cebula, por i marchewka. Wszystko w delikatnym sosie ze śmietanką. Z dodatków pasować będą ziemniaki, ale sprawdzi się również bulgur oraz kasza gryczana czy jęczmienna. Warto wypróbować póki sezon grzybowy w pełni 😉 0

32 4.47

Gulasz z indyka z kurkami

Szybki gulasz z filetu indyka z kurkami

  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Indyk
  • Kurki

Składniki

4 porcje
  • ok. 450 g filetu z indyka (użyłam polędwiczki)
  • 200 g kurek
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pora
  • 1/2 marchewki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 łyżka koperku
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Filet pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w 1 łyżce mąki pszennej.
  • Kurki wypłukać w misce z wodą, odcedzić i osuszyć. Pokroić na kawałki.
  • W szerokim większym garnku na 1 łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojonego w kosteczkę pora, a po chwili podsmażania dodać obraną i startą na tarce marchewkę. Często mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
  • Przesunąć warzywa na brzeg garnka, wlać pozostałe 1/2 łyżki oliwy, dodać przygotowanego indyka i obsmażać przez ok. 5 minut, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać kurki. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut (polędwiczki) lub nieco dłużej (filety), do miękkości mięsa.
  • Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę i koperek, wymieszać i gotować jeszcze bez przykrycia przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Na koniec dodać przez sitko mąkę ziemniaczaną, wymieszać i pogotować chwilę do zagęszczenia sosu. Można dodać dla koloru kurkumę.
  • Gulasz z indyka z kurkami Gulasz z indyka z kurkami
About the Author

Leave a Reply

*