default-logo

Gulasz z dynią i grzybami

Macie dynię i mięsko wieprzowe ?, no to pędźcie do kuchni i gotujemy.

Gulasz jest bardzo aromatyczny i przepyszny, doskonały na obiad i późną kolację.

Zapraszam serdecznie.

Gulasz z dynią i grzybami

                    Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g dyni
  • 1 bakłażan
  • 1 główka czosnku
  • 3-5 łyżek sosu sojowego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wody
  • garść małych podgrzybków
  • olej rzepakowy

Gulasz z dynią i grzybami

 Na początek ubiegając pytania napiszę że tak jest tu główka czosnku która po rozgotowaniu ma przyjemny maślany smak i nie będziecie ani „pachnieć” czosnkiem a także nie zaszkodzi on waszej wątrobie, jest bardzo delikatny.

Ząbki czosnku obrałam i poprzekrawałam na ćwiartki.

Mięso oczyściłam z włókien i pokroiłam na mniejsze kawałki a dynię po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę ok. 2 centymetrową, bakłażana natomiast wraz ze skórką również w taką samą kostkę.

Grzyby oczyściłam i przepłukałam na sicie.

Gulasz z dynią i grzybami



Na rozgrzanym oleju podsmażyłam czosnek a następnie włożyłam na patelnię mięso i podsmażałam na rumiano, wtedy wlałam sosu sojowego i wrzuciłam kostki dyni i bakłażana a także grzyby.

Podlałam wszystko wodą, posypałam ziołami prowansalskimi i dusiłam pod przykryciem do miękkości.

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 

Gulasz z dynią i grzybami

Smacznego.

Inspiracja tutaj [ klik ]

About the Author

Leave a Reply

*