Gulasz z dynią i grzybami
Macie dynię i mięsko wieprzowe ?, no to pędźcie do kuchni i gotujemy.
Gulasz jest bardzo aromatyczny i przepyszny, doskonały na obiad i późną kolację.
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g dyni
- 1 bakłażan
- 1 główka czosnku
- 3-5 łyżek sosu sojowego
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki wody
- garść małych podgrzybków
- olej rzepakowy
Na początek ubiegając pytania napiszę że tak jest tu główka czosnku która po rozgotowaniu ma przyjemny maślany smak i nie będziecie ani „pachnieć” czosnkiem a także nie zaszkodzi on waszej wątrobie, jest bardzo delikatny.
Ząbki czosnku obrałam i poprzekrawałam na ćwiartki.
Mięso oczyściłam z włókien i pokroiłam na mniejsze kawałki a dynię po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę ok. 2 centymetrową, bakłażana natomiast wraz ze skórką również w taką samą kostkę.
Grzyby oczyściłam i przepłukałam na sicie.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam czosnek a następnie włożyłam na patelnię mięso i podsmażałam na rumiano, wtedy wlałam sosu sojowego i wrzuciłam kostki dyni i bakłażana a także grzyby.
Podlałam wszystko wodą, posypałam ziołami prowansalskimi i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]