default-logo

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy Klasyczny, podstawowy przepis na pyszny gulasz wołowy z dodatkiem pieczarek oraz papryki. Gulasz doprawiamy papryką w proszku, ale jeśli macie różnego rodzaje mieszanki przypraw do gulaszy czy kostki węgierskie do gulaszy, możecie spokojnie doprawiać nimi swój gulasz. 0

55 4.44

Gulasz wołowy

Pyszny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i papryki

  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Gulasze
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Wołowina
  • Papryka
  • Pieczarki
  • Świąteczny obiad

Składniki

4 porcje
  • 1 kg wołowiny gulaszowej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 małego pora
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i 1/3 ostrej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 150 g małych pieczarek

Przygotowanie

  • Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3 – 4 cm). Boczek pokroić w kosteczkę, włożyć do dużego garnka z grubym dnem i co chwilę mieszając wytapiać go na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
  • Zwiększyć ogień, wlać olej i stopniowo wkładać po kilka kawałków mięsa. Obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem.
  • Dodać posiekanego pora, pokrojoną cebulę oraz starty czosnek. Co chwilę mieszając smażyć wszystko przez ok. 5 – 8 minut, pod koniec dodając paprykę w proszku.
  • Posypać składniki mąką (bezpośrednio przez sitko), wymieszać i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać wino jeśli go używamy a po chwili podgrzany bulion. Zagotować, przykryć pokrywą i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie potrząsać przykrytym garnkiem w celu przemieszania składników i sprawdzenia czy gulasz nie przywiera do dna.
  • Po podanym czasie dodać do gulaszu pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez 1/2 godziny.

Propozycja podania

ziemniaki / surówka

Wskazówki

Zamiast papryki w proszku można dodać przyprawę do gulaszu / węgierską / paprykową.

  • Gulasz wołowy Gulasz wołowy
About the Author

Leave a Reply

*