default-logo

Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi

Skoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie  do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe szaleją.

Zapraszam na znakomite danie obiadowe, podajcie z czym chcecie czy to z ziemniaczkami pieczonymi, czy też z ryżem albo kaszą a ja podałam z pajdą chleba owsianego z pestkami dyni.

Polecam serdecznie.

Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi.

Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi


Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi

 

              Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego – miałam ligawę
  • 350 g obranej dyni
  • 500 g grzybów leśnych mieszanych – podgrzybki, maślaki, kurki, zajączki, gołąbki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kozieradki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi


Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi

Dynię pokroiłam w dużą kostkę.

Mięso również pokroiłam w kostkę i oprószyłam mąką.

Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.

Grzyby oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki, mniejsze grzybki zostawiłam w całości.

Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso na rumiano a potem dodałam cebulę i razem smażyłam jakieś 3 – 4 minuty.

Teraz zalałam wszystko bulionem i dodałam kozieradkę, dusiłam 30 minut.

Potem dodałam dynię i grzyby i dusiłam pod przykryciem przez około godzinę aż mięso zaczęło się rozpadać.

Doprawiłam do smaku  solą i pieprzem.

Podałam z chlebem owsianym z pestkami dyni.

Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi
Na Bałtyku
About the Author

Leave a Reply

*