default-logo

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy Myślę, że przyda się na Kwestii Smaku przepis na klasyczny gulasz wieprzowy! Z miękkim i kruchym mięsem z łopatki lub szynki, z dodatkiem marchewki, chudego boczku i pieczarek. Sycący, jesienno-zimowy, aromatyczny. Z wykorzystaniem łatwych do kupienia składników, zatem dobry na codzienny obiad 😉 0

185 4.69

Gulasz wieprzowy

  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Gulasze
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Pieczarki
piwo pszeniczne
cydr

Gulasz wieprzowy z miękkim i kruchym mięskiem z łopatki lub szynki, z dodatkiem marchewki, chudego boczku i pieczarek, podlewany piwem. Jeśli chcemy wyeliminować alkohol, możemy użyć bulionu.

Składniki

6 porcji
  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g chudego boczku lub bekonu lub pancetty
  • 500 ml piwa pszenicznego lub cydru
  • 250 ml bulionu
  • 1 – 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, passaty
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, po 2 szczypty soli morskiej i pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie

  • Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać.
  • W dużym garnku na oliwie zeszklić osoloną cebulę (5 minut co chwilę mieszając), dodać czosnek i smażyć przez chwilę.
  • Zwiększyć ogień do dużego i włożyć mięso, doprawić je solą i pieprzem i stopniowo obsmażać co chwilę mieszając.
  • Gdy całe mięso będzie już obsmażone, dodać pokrojony na kawałeczki boczek oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano.
  • Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać piwo i zagotować na większym ogniu.
  • Dodać gorący bulion, przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez 1 i 1/2 godziny.
  • Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pokrojone na półplasterki pieczarki, przecier, masło, wymieszać, zagotować, sprawdzić doprawienie solą. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę do miękkości mięsa.
  • W celu zagęszczenia sosu przesiać obydwie mąki bezpośrednio przez sitko do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować.
  • Gotować jeszcze 1 – 2 minuty. Podawać z kaszą lub ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub inną ulubioną surówką.

Wskazówki

Aby bardziej uszlachetnić nasz gulasz, można użyć włoskiego suszonego boczku (pancetty), do kupienia w delikatesach oraz świeżych lub mrożonych borowików.

  • Gulasz wieprzowy Gulasz wieprzowy
About the Author

Leave a Reply

*