default-logo

Gulasz transylwański – rumuński przysmak

niedziela, 8 września 2019

Gulasz transylwański - rumuński przysmak

Transylwania lub Siedmiogród to kraina historyczna w Rumunii i stamtąd pochodzi przepis na ten przysmak.

Kapusta kiszona i mięso duszone w jednym garnku, wydawałoby się niemożliwe a jednak danie jest pyszne i pożywne.

Ja podałam z kaszą gryczaną paloną i pasowała ona tutaj idealnie, polecam.

Gulasz z Rumunii.

Gulasz transylwański - rumuński przysmak


Gulasz transylwański - rumuński przysmak



Składniki:

  • 1000 g łopatki wieprzowej bez kości lub szynki
  • 900 g kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 4 łyżki smalcu – u mnie gęsi
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól morska
  • 1 szklanka wody
  • kasza gryczana palona do podania


Gulasz transylwański - rumuński przysmak


Gulasz transylwański - rumuński przysmak

Przygotowanie gulaszu:

  • Mięso umyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • W garnku rozgrzałam smalec i obsmażyłam na nim mięso.
  • Pokroiłam w kostkę cebulę i dodałam ją do mięsa.
  • Zeszkliłam cebulę, podlałam wszystko wodą, dodałam paprykę, posoliłam i dusiłam pod przykryciem około 50 minut aby mięso było miękkie.
  • Dodałam do mięsa kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kapustę posiekałam i dodałam do mięsa, jeśli jest za mało wody trochę należy dodać.
  • Dusiłam jeszcze przez 30 minut aż kapusta zmiękła.
  • Mąkę wymieszałam ze śmietaną i wlałam do garnka, gotowałam 5 minut.
  • Podałam z kaszą gryczana paloną.
  • Można podać także z ziemniakami.


Gulasz transylwański - rumuński przysmak

Smacznego.

Przepis kuchni rumuńskiej.

„Podróże małe i duże”

Gulasz transylwański - rumuński przysmak
Kolegiata w Tumie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*