default-logo

Gulasz pachnący jałowcem i grzybami

Danie robiłam na Nowy Rok a dziś się chwalę, jest pyszne.

Tak jak w tytule gulasz pachnie lasem, jałowcem i grzybami, polecam gorąco.

Delikatne mięso jelenia to rarytas na stole, przepis z ulotki Biedronki.

Gulasz pachnący jałowcem i grzybami.

Gulasz pachnący jałowcem i grzybami


Gulasz pachnący jałowcem i grzybami

     

              Składniki: ( 4 porcje )

  • 400 g mięsa na gulasz z jelenia
  • 50 ml ginu
  • 6 rozgniecionych ziaren jałowca 
  • 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu
  • 3 utarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w gruba kostkę
  • 1 marchew pokrojona w plastry 1 cm
  • 1 pietruszka pokrojona w plastry 1 cm
  • ćwiartka selera pokrojona w kostkę 2 cm
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść grzybów suszonych 
  • garść grzybów świeżych – mrożonych
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Gulasz pachnący jałowcem i grzybami


Gulasz pachnący jałowcem i grzybami

Mięso natarłam solą i pieprzem i zamarynowałam w ginie, jałowcu, rozmarynie, czosnku i łyżce oleju.

Mięso odstawiłam na 2 godziny, można na całą noc.

Na patelni rozgrzałam masło i resztę oleju i wylałam na nią całą zawartość miski z mięsem.

Smażyłam jakieś 5 – 7 minut aż mięso ładnie się zrumieniło.

Teraz na patelnię dodałam marchew, cebulę, seler i pietruszkę.

Wymieszałam i oprószyłam mąką, smażyłam jeszcze 2 minuty.

Dodałam pokruszone grzyby oraz grzyby świeże pokrojone na kawałki i zalałam wszystko bulionem.

Gulasz pachnący jałowcem i grzybami


Dusiłam na małym ogniu 90 minut pod przykryciem.

Mięso musi być miękkie i rozpadać się niemal.

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Podałam z kaszą pęczak. 

Gulasz pachnący jałowcem i grzybami

Smacznego.

Przepis z ulotki Biedronki.

„Podróże małe i duże”

Gulasz pachnący jałowcem i grzybami
Opieńka miodowa
About the Author

Leave a Reply

*