Gulasz pachnący jałowcem i grzybami
Danie robiłam na Nowy Rok a dziś się chwalę, jest pyszne.
Tak jak w tytule gulasz pachnie lasem, jałowcem i grzybami, polecam gorąco.
Delikatne mięso jelenia to rarytas na stole, przepis z ulotki Biedronki.
Gulasz pachnący jałowcem i grzybami.
Składniki: ( 4 porcje )
- 400 g mięsa na gulasz z jelenia
- 50 ml ginu
- 6 rozgniecionych ziaren jałowca
- 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu
- 3 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w gruba kostkę
- 1 marchew pokrojona w plastry 1 cm
- 1 pietruszka pokrojona w plastry 1 cm
- ćwiartka selera pokrojona w kostkę 2 cm
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść grzybów suszonych
- garść grzybów świeżych – mrożonych
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Mięso natarłam solą i pieprzem i zamarynowałam w ginie, jałowcu, rozmarynie, czosnku i łyżce oleju.
Mięso odstawiłam na 2 godziny, można na całą noc.
Na patelni rozgrzałam masło i resztę oleju i wylałam na nią całą zawartość miski z mięsem.
Smażyłam jakieś 5 – 7 minut aż mięso ładnie się zrumieniło.
Teraz na patelnię dodałam marchew, cebulę, seler i pietruszkę.
Wymieszałam i oprószyłam mąką, smażyłam jeszcze 2 minuty.
Dodałam pokruszone grzyby oraz grzyby świeże pokrojone na kawałki i zalałam wszystko bulionem.
Dusiłam na małym ogniu 90 minut pod przykryciem.
Mięso musi być miękkie i rozpadać się niemal.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam z kaszą pęczak.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
„Podróże małe i duże”
Opieńka miodowa |