default-logo

Gulasz cielęcy z papryką na blinach

Gulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam.

Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. 

Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i przypraw doskonale podbija smak mięsa.

Przepis na danie znalazłam w ulotce Biedronki.

Do podania z gulaszem proponuje bliny a o nich wkrótce.

Gulasz cielęcy z papryką na blinach.

Gulasz cielęcy z papryką na blinach


Gulasz cielęcy z papryką na blinach

 

                 Składniki:

  • 300 g cielęciny na gulasz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 marchew
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 puszka pomidorów
  • sól morska
  • pieprz

Gulasz cielęcy z papryką na blinach


Gulasz cielęcy z papryką na blinach

Cebulę pokroiłam w dużą kostkę, marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm.

Z papryk usunęłam gniazda nasienne a potem pokroiłam je w paski około 3 cm.

Czosnek po obraniu pokroiłam w plasterki.

Mięso pokroiłam w kostkę 3 cm.

W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę a po około 5 minutach dodałam mięso i smażyłam 5 minut.

Kiedy mięso się ścięło dodałam marchewkę, paprykę oraz czosnek.

Smażyłam jeszcze jakieś 3 – 4 minuty, dodając liść laurowy i ziele angielskie.

Gulasz cielęcy z papryką na blinach


Do garnka wlałam teraz wino i odparowywałam przez minutę.

Włożyłam gałązki rozmarynu i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.

Pomidory z puszki zmiksowałam i wlałam do garna, wlałam także pół szklanki wody.

Dusiłam pod przykryciem jakieś 50 minut aż mięso było miękkie.

Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Podałam z blinami.

Gulasz cielęcy z papryką na blinach


Gulasz cielęcy z papryką na blinach

Smacznego.

Przepis z ulotki Biedronki

„Podróże małe i duże”

Gulasz cielęcy z papryką na blinach
Kazimierz Dolny
About the Author

Leave a Reply

*