default-logo

Grillowane warzywa – szaszłyki drobiowe

Dzień Grillowania przypada na 2 maja, chyba zapomniałam go uczcić i dzisiaj nadrabiam 😉

Zapraszam dziś na grillowane, aromatyczne, pyszne warzywa a dla mięsożerców szaszłyki drobiowe.

Wszyscy będą zadowoleni i zjedzą ze smakiem.

Zapraszam na grillową ucztę.

Grillowane warzywa - szaszłyki drobiowe

Grillowane warzywa - szaszłyki drobiowe

Składniki: 4 – 6 porcji

  • 2 cebule
  • 200 g papryczek Padrón
  • 1 mała cukinia
  • 250 g brązowych pieczarek
  • olej ryżowy do skropienia
  • sól morska
  • mieszanka przypraw ognista
  • 4 papryczki mini kolorowe

Szaszłyki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju ryżowego

Do podania:

  • sos sezamowy
  • chutney z mango

Grillowane warzywa - szaszłyki drobiowe

Grillowane warzywa - szaszłyki drobiowe

Przygotowanie szaszłyków:

  • Mięso umyłam, pokroiłam w paski i zamarynowałam w oleju i sosie sojowym, odstawiłam na 15 minut.
  • Potem grillowałam – ja na płycie grillowej aż się zrumieniły, obracając ze wszystkich stron.

Przygotowanie warzyw:

  • Papryczki Padrón grillowałam w całości, lekko je skopiłam tyko olejem.
  • Jak się zgrillowały posypałam je solą gruboziarnistą.
  • Mini papryczki przekroiłam na połówki, wyjęłam gniazda nasienne, skropiłam olejem i posypałam mieszanką ognista przypraw.
  • Tak samo cukinia, na plastry wzdłuż, olej i przyprawa.
  • Pieczarki poprzekrawałam na ćwiartki, tak samo cebule, skropiłam olejem i posypałam mieszanką ognistą.
  • Grillowałam ze wszystkich stron aż warzywa się zrumieniły.
  • Podałam z sosem sezamowym i chutneyem z mango.

Grillowane warzywa - szaszłyki drobiowe

Grillowane warzywa - szaszłyki drobiowe

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Grillowane warzywa - szaszłyki drobiowe
Młyn nad Grabią w Brzeskach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*