default-logo

Grillowane filety z kurczaka po meksykańsku

Grillowane filety z kurczaka po meksykańsku Grillowane filety z kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw, podawane z salsą z pomidora, awokado, czerwonej cebuli, kolendry i zielonej papryczki chili. Całość uzupełnia ryż z dodatkiem czerwonej fasoli podsmażonej z czerwoną cebulą i kminem rzymskim. Polecam na obiad w stylu „wyjątkowo na co dzień” 😉 0

35 4.46

Grillowane filety z kurczaka po meksykańsku

Z salsą pomidorową z awokado oraz z ryżem i czerwoną fasolą

  • Filety drobiowe
  • Kuchnia meksykańska
  • Lunche
  • Dania główne
  • Ryż
  • Kurczak
  • Fasola
  • Pomidory
  • Awokado
  • Przepisy fit
  • Grill
kolendra
kmin rzymski

Składniki

4 porcje
  • 500 g filetów z kurczaka
Marynata
  • po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, słodkiej papryki, suszonego czosnku
  • po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano, tymianku, ostrej papryki, pieprzu białego mielonego
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju

Do podania: 100 g ryżu

Smażona czerwona fasola
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
Salsa z pomidora i awokado
  • 1 awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek zielonej papryczki chili (może też być czerwona)
  • liście świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na mniejsze filety wzdłuż i w poprzek, rozbić na cieńsze filety. Doprawić solą a następnie natrzeć mieszanką przypraw, skropić sokiem i natrzeć skórką z limonki, obtoczyć w oleju. Odłożyć do zamarynowania na minimum 30 minut (można na całą noc włożyć do lodówki). Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową i grillować bez ruszania mięsa przez około 3 minuty, aż mięso wysmaży się do połowy filetów. Wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie przez około 2,5 minuty. Zdjąć z patelni.
  • Smażona czerwona fasola: na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i kmin rzymski, chwilę podsmażyć, następnie dodać odsączoną fasolę i podsmażyć wszystko przez ok. 2 minuty. Można wymieszać z ugotowanym ryżem lub podawać oddzielnie.
  • Salsa: przygotować warzywa (awokado obrać i pokroić w kostkę; pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę; cebulę drobno posiekać; chili oczyścić z pestek i drobno posiekać) i wymieszać wszystkie składniki salsy w większej salaterce.
  • Filety z kurczaka po meksykańsku
About the Author

Leave a Reply

*