default-logo

Grillowana wieprzowina z pomarańczą i imbirem

Przepis pochodzi z książki Victorii Twead „Andaluzja Olé!”.

Książka mnie zauroczyła a przepisy w niej zawarte towarzyszą mi często.

Ten na wieprzowinę jest jednym z nich.

Zapraszam gorąco na miękkie, soczyste i pyszne mięso, rodem z Andaluzji, mojego ukochanego miejsca w Hiszpanii.

Mięso wieprzowe z grilla po hiszpańsku.

Grillowana wieprzowina z pomarańczą i imbirem


Grillowana wieprzowina z pomarańczą i imbirem



Składniki: 2 – 3 porcje

  • 4  – 6 cienkich kotletów wieprzowych – schab lub karczek
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska


Grillowana wieprzowina z pomarańczą i imbirem


Grillowana wieprzowina z pomarańczą i imbirem

Przygotowanie dania:

  • Na dużym, płaskim talerzu wymieszałam imbir, sok pomarańczowy, musztardę i oliwę, doprawiłam odrobina soli.
  • Plastry mięsa obtoczyłam w marynacie i odstawiłam na minimum 2 godziny.
  • Grillowałam potem na rozgrzanym grillu przez 5 minut z każdej strony.
  • Podałam z proziakami i surówką z kapusty Coolwrap.


Grillowana wieprzowina z pomarańczą i imbirem


Grillowana wieprzowina z pomarańczą i imbirem

Smacznego.

Przepis z książki Victorii Twead „Andaluzja Olé!”.

„Podróże małe i duże”

Grillowana wieprzowina z pomarańczą i imbirem
Na plaży w Kątach Rybackich
About the Author

Leave a Reply

*