default-logo

Golonka zapiekana w kapustach trzech

Danie zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią.

W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę.

Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne.

Golonka zapiekana w kapustach trzech.

Golonka zapiekana w kapustach trzech

  

                 Składniki:

  • 600 – 700 g kapusty kiszonej
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 500 g brukselki
  • 800 g golonki wieprzowej bez kości
  • 1 łyżeczka suszu z kani
  • 1 łyżeczka suszu z opieniek
  • 1 łyżka suszu z pomidorów
  • 1 łyżka ziaren kozieradki
  • 100 ml oleju czosnkowego
  • 1 łyżka ziela kocanki
  • sól morska
  • pieprz

Golonka zapiekana w kapustach trzech

Kapustę białą poszatkowałam, brukselkę obrałam a kapustę kiszoną pokroiłam drobniej.

Naczynie do zapiekania skropiłam olejem czosnkowym i włożyłam do niego wszystkie kapusty, dodałam przyprawy, wymieszałam palcami.

Golonkę delikatnie posoliłam i posypałam pieprzem.

Na środku kapusty zrobiłam  zagłębienie i włożyłam tam zwiniętą golonkę, przykryłam kapustą.

Golonka zapiekana w kapustach trzech


Polałam całość resztą oleju czosnkowego.

Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 160 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 2 godziny z przykryciem.

Tak prosto a tak pysznie, polecam.

Golonka zapiekana w kapustach trzech

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Golonka zapiekana w kapustach trzech
A wtedy świeciło słońce i było ciepełko
About the Author

Leave a Reply

*