default-logo

Golonka z indyka z dynią i pieczonymi ziemniakami

niedziela, 1 czerwca 2014

Golonka z indyka z dynią i pieczonymi ziemniakami

Dziś propozycja dla mięsożerców.

Niektórzy mówią że mięso indyka jest suche ale zapewniam Was że tak przygotowany indyk suchy nie ma prawa być.

Jest delikatny i wilgotny z chrupiącą skórką.

Zachęcam do pieczenia.

Golonka z indyka z dynią i pieczonymi ziemniakami


Golonka z indyka z dynią i pieczonymi ziemniakami

                 Składniki:

  • 2 duże golonki z indyka
  • 2 łyżki przyprawy grill klasyczny
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu chili z limonką i kolendrą
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 mały batat – słodki ziemniak
  • 3 łyżki oleju z lnianki – rydzowy
  • ziemniaki wg uznania
  • płatki soli cytrynowej

Golonka z indyka z dynią i pieczonymi ziemniakami

Golonki umyłam, osuszyłam i natarłam przyprawą do grilla.

Mięso włożyłam do woreczka i wstawiłam na noc do lodówki.

Na drugi dzień mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem aby mięso nie było zimne przy włożeniu do piekarnika.

Batata pokroiłam na słupki a dynię po obraniu w dużą kostkę.

Garnek rzymski moczyłam przez 20 minut w zimnej wodzie a potem go osuszyłam i włożyłam do niego golonki, posypałam dynią i batatami, przykryłam garnek.

Wstawiłam go do zimnego piekarnika i od momentu jak piekarnik uzyskał 180 C piekłam mięso 2 godziny.

Ziemniaki pokroiłam w ósemki i blanszowałam 3 minuty, przestudziłam i smażyłam na oleju rydzowym z płatkami soli cytrynowej aż się zrumieniły.

Golonka z indyka z dynią i pieczonymi ziemniakami

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*