default-logo

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami

sobota, 22 listopada 2014

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami

Dziś smakołyk dla wielbicieli golonki.

Dobrze przygotowana smakuje wyśmienicie.

Ja proponuje natrzeć ją pomidorowo-paprykowa pastą, zostawić na noc a potem upiec.

Skórka będzie chrupiąca a środek miękki i aromatyczny.

Zapraszam serdecznie.

Golonka pomidorowo – paprykowa.

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami


Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami

Składniki: ( 4 porcje )

  • golonka o wadze ok. 1000 g
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 10 średnich ziemniaków
  • olej z chili
  • sól morska 

 Pasta do marynaty:

  • 2 długie papryki czerwone
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami


Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami

Przygotowanie:

  • Papryki, pomidory suszone, czosnek przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa o średnich otworach ale można też drobniutko posiekać.
  • Dodałam do pasty oliwę i dobrze wymieszałam.
  • Golonkę umyłam i osuszyłam a potem natarłam przygotowaną pastą.

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami


  • Owinęłam mięso w folię spożywczą i włożyłam na 24 godziny do lodówki.
  • Wyjęłam mięso na godzinę przed pieczeniem aby się ogrzało.

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami

  • Garnek rzymski moczyłam 20 minut w zimnej wodzie, potem go wytarłam do sucha, włożyłam do niego golonkę, podlałam bulionem i wstawiłam do zimnego piekarnika na 2,5 godziny, czas licząc od momentu osiągnięcia temperatury 180 C w piekarniku.

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami


  • Na ostatnie 30 minut zdjęłam pokrywę aby skórka się ładnie zrumieniła.
  • Ziemniaki obrałam, umyłam i osuszyłam, poprzekrawałam na połówki.
  • Ziemniaki skropiłam olejem z chili, posypałam solą morską i wstawiłam do piekarnika na 45 minut w tym samym czasie jak piekła się golonka.
  • Golonkę podałam z pieczonymi ziemniakami i brokułami.

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*