No i tak nas jakoś naszło i gołąbków się zachciało.
Tym razem postawiłam na eksperyment czyli gołąbki z ziemniakami i to był udany debiut.
Gołąbki są delikatne i pyszne, polecam wszystkim wielbicielom tego pysznego dania.
Gołąbki ziemniaczane.
Składniki: ok. 8 sztuk
- ok. 8 dużych liści kapusty włoskiej
- 5 dużych ziemniaków
- sól morska
- pieprz czarny lampung
- 1 jajo
- 1 szalotka
- 50 g boczku wędzonego
- 110 g chorizo
- 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego do kaszy
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego do gołąbków
Do podania:
- 1 cebula
- 50 g boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
Przygotowanie gołąbków:
- Napisałam że potrzebne będzie ok. 8 liści kapusty, bo z tej porcji tak wyjdzie.
- Czasami jeszcze jeden gołąbek zrobicie więcej jeśli mniej farszu dodacie do środka.
- Miałam dużą główkę kapusty i bez problemu oddzieliłam 8 liści, jeśli jest bardzo zbita to należy ją najpierw sparzyć a potem oddzielić liście.
- Ścięłam z liści twarde głąby i sparzyłam je we wrzącej, osolonej wodzie, wystudziłam.
- Boczek i chorizo pokroiłam w drobniutką kostkę i wysmażyłam na suchej patelni aż się zrumieniły.
- Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach, dodałam do nich boczek i chorizo.
- Starłam także na tarce szalotkę i dodałam do ziemniaków.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem lumpung.
- Kasze ugotowałam w bulionie warzywnym, przestudziłam i dodałam do ziemniaków, wymieszałam.
- Na każdym liściu ułożyłam porcję farszu i zawinęłam go w gołąbek.
- W garnku na dnie ułożyłam liść kapusty a na nim gołąbki, jeden przy drugim.
- Wlałam bulion drobiowy i pod przykryciem na małym ogniu dusiłam ok. 60 minut.
- Boczek i cebulkę pokroiłam w kostkę, wysmażyłam na maśle.
- Gołąbki podałam polane masłem ze skwarkami i cebulką.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Słoneczniki |