default-logo

Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo

poniedziałek, 9 maja 2022

Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo

No i tak nas jakoś naszło i gołąbków się zachciało.

Tym razem postawiłam na eksperyment czyli gołąbki z ziemniakami i to był udany debiut.

Gołąbki są delikatne i pyszne, polecam wszystkim wielbicielom tego pysznego dania.

Gołąbki ziemniaczane.

Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo

Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo

Składniki: ok. 8 sztuk

  • ok. 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 5 dużych ziemniaków
  • sól morska
  • pieprz czarny lampung
  • 1 jajo
  • 1 szalotka
  • 50 g boczku wędzonego
  • 110 g chorizo
  • 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego do kaszy
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego do gołąbków

Do podania:

  • 1 cebula
  • 50 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła

Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo

Przygotowanie gołąbków:

  • Napisałam że potrzebne będzie ok. 8 liści kapusty, bo z tej porcji tak wyjdzie.
  • Czasami jeszcze jeden gołąbek zrobicie więcej jeśli mniej farszu dodacie do środka.
  • Miałam dużą główkę kapusty i bez problemu oddzieliłam 8 liści, jeśli jest bardzo zbita to należy ją najpierw sparzyć a potem oddzielić liście.
  • Ścięłam z liści twarde głąby i sparzyłam je we wrzącej, osolonej wodzie, wystudziłam.
  • Boczek i chorizo pokroiłam w drobniutką kostkę i wysmażyłam na suchej patelni aż się zrumieniły.
  • Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach, dodałam do nich boczek i chorizo.
  • Starłam także na tarce szalotkę i dodałam do ziemniaków.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem lumpung.
  • Kasze ugotowałam w bulionie warzywnym, przestudziłam i dodałam do ziemniaków, wymieszałam.
  • Na każdym liściu ułożyłam porcję farszu i zawinęłam go w gołąbek.
  • W garnku na dnie ułożyłam liść kapusty a na nim gołąbki, jeden przy drugim.
  • Wlałam bulion drobiowy i pod przykryciem na małym ogniu dusiłam ok. 60 minut.
  • Boczek i cebulkę pokroiłam w kostkę, wysmażyłam na maśle.
  • Gołąbki podałam polane masłem ze skwarkami i cebulką.

Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo
Słoneczniki
About the Author

Leave a Reply

*