default-logo

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym Pyszne danie o tradycyjnym charakterze, ale z pewnością przyda się Wam taki przepis – np. gdy spodziewacie się rodzinnego spotkania i gości preferujących „nieudziwnioną” polską kuchnię 😉 Duża porcja, wygodny sposób podania i naprawdę smaczna potrawa. Gołąbki bez zawijania to nieco inna wersja zwykłych gołąbków, gdzie kapustę daje się do środka nadzienia a nie na zewnątrz. Smak jednak jest dość podobny. Na stronie mam już wersję takich „gołych” gołąbków w sosie pomidorowym. Tym razem zrobiłam sos pieczarkowy z dodatkiem śmietanki i musztardy i użyłam delikatniejszej kapusty pekińskiej. Najpierw ją ugotowałam, później rozdrobniłam. Do gołąbków pasują ziemniaki i surówka. 0

46 4.76

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

  • Kotlety
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Ryż
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Wieprzowina
  • Pieczarki
  • Świąteczny obiad
  • Dla dzieci

Składniki

20 sztuk
Kotlety
  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego (polecam łopatkę)
  • 1 mała kapusta pekińska (ok. 700 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki surowego ryżu
  • mąka pszenna, olej roślinny, sól i pieprz
Sos pieczarkowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Kotlety
  • Obrać kapustę pekińską z liści, opłukać, odciąć najbardziej twarde części. Liście zgrubnie pokroić, na ok. 2 cm kawałki. Zagotować duży garnek z wodą i wrzucić kapustę, posolić i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut, następnie odcedzić na sitku i rozdrobnić w melakserze lub drobniutko posiekać (można też zmielić w maszynce).
  • Rozdrobnioną kapustę umieścić z powrotem w pustym garnku i co chwilę mieszając odparowywać przez ok. 5 minut. Ostudzić.
  • Do dużej miski włożyć zmielone mięso, dodać kapustę, sos sojowy, paprykę w proszku, zioła prowansalskie, jajka i surowy ryż. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić dłońmi (masa nie będzie bardzo sztywna).
Sos pieczarkowy
  • Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion, musztard, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając.
Pieczenie
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Rozgrzać dużą patelnię z olejem roślinnym. Formować podłużne kotleciki (w sumie ma ich być 20 sztuk), obtoczyć w mące i kłaść na gorącą patelnię. Krótko obsmażyć z dwóch stron, na złoty kolor.
  • Układać blisko siebie w naczyniu żaroodpornym o wymiarach dna ok. 20 x 30 cm. Zalać sosem pieczarkowym (będzie on wodnisty, zgęstnieje podczas pieczenia) i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki. Jeśli sos wyszedł za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej.

Propozycja podania

  • ziemniaki / kopytka
  • sałata ze śmietaną / ogórek kiszony / surówka z kapusty pekińskiej / buraczki zasmażane
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym
About the Author

Leave a Reply

*