default-logo

Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Przepis na tę pyszną potrawę pochodzi z książki „Kuchnie świata”.

Spieszę wyjaśnić że gjuwecz jest potrawą bułgarską, przygotowywaną w glinianym naczyniu które umożliwia długie duszenie potraw w niewysokich temperaturach.

Głównym składnikiem potrawy są warzywa oraz mięso.

Przepis na ten gjuwecz pochodzi Rylskiego Manastyru.

Jest to bułgarski monastyr usytuowany w kotlinie masywu górskiego Riła, około 120 km na południe od Sofii.

To tam gotują najpyszniejszy gjuwecz w regionie.

Polecam gorąco.

Gjuwecz.

Gjuwecz z Rylskiego Monastyru


Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Składniki:

  • 1000 g chudej wołowiny
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 200 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 15 oliwek
  • 1 – 2 podłużne papryczki chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina – u mnie półsłodkie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • papryka słodka


Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Przygotowanie dania:

  • Wołowinę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, pieczarki pokroiłam na kawałki.
  • Mięso i cebulę zrumieniłam na oleju, dodałam słodką paprykę – tak ok. łyżeczki, wlałam wino.
  • Gotowałam aż wino prawie całe odparowało, wtedy wrzuciłam całe papryczki i pieczarki, wlałam 2 szklanki gorącej wody.


Gjuwecz z Rylskiego Monastyru


  • Dusiłam pod przykryciem 30 minut i wsypałam ryż, gotowałam 10 minut.
  • Teraz dodałam do garnka posiekane pomidory lub puszkę pomidorów w kawałkach, masło i oliwki i gotowałam 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pierzem, cukrem.
  • Potrawę przełożyłam do garnka rzymskiego, wcześniej moczonego w zimnej wodzie przez 30 minut i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam jeszcze 30 minut.
  • Podałam posypane posiekaną natką pietruszki i oprószone pieprzem.


Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Smacznego.

Przepis kuchni bułgarskiej.

„Podróże małe i duże”

Gjuwecz z Rylskiego Monastyru
Za chmurami 2 czerwca 2020 roku
About the Author

Leave a Reply

*