default-logo

Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami

niedziela, 17 września 2017

Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami

Wątróbka, temat rzeka, dzieci za nią nie przepadają, nie tylko zresztą dzieci, dorośli również, czemu? nie wiem, pewnie trzeba im podać tak aby im smakowało.

Wątróbka z plastrami kiwi to idealne rozwiązanie dla niedowiarków którzy nie przepadają za tym mięsem.

Lekko kwaskowy smak kiwi idealnie pasuje do mdłej wątróbki.

Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami.

Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami



                Składniki:

  • 400 g wątróbki z gęsi owsianej
  • 1 cebula
  • 2 kiwi
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 50 ml różowego wina deserowego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • ziemniaki
  • przyprawa bosforska do ziemniaków
  • olej do ziemniaków


Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami

Wątróbkę umyłam, oczyściłam, oprószyłam mąką i podsmażyłam na smalcu gęsim na złoty kolor z obu stron.

Zdjęłam wątróbkę z patelni a włożyłam na nią pokrojoną w piórka cebulę, podsmażałam 3 – 4 minuty.

Teraz na patelnię włożyłam plastry obranego kiwi.

Smażyłam 2 minuty, włożyłam wątróbkę ponownie na patelnię,

Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami

podlałam winem, posoliłam i oprószyłam pierzem.

Dusiłam pod przykryciem 10 minut.

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w cząstki, wymieszałam z przyprawą bosforską i odrobiną olejem.

Piekłam je 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C.

Podałam wątróbkę z ziemniakami i sałatą z jogurtem.

Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami

Smacznego.

Pomysł własny.

                                        „Podróże małe i duże”

Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami
Sala obrad na zamku w Inowłodzu

Na zamku w Inowłodzu sala obrad, malownicze pomieszczenie, stylowe krzesła z epoki wyściełane dekoracyjnym materiałem.

Zamek wzniesiony w XIV wieku przez darowiznę Kazimierza Wielkiego.

About the Author

Leave a Reply

*