default-logo

Frytki z kurczaka

frytki z kurczaka

Frytki z kurczaka to super pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza dla dzieci, którym znudziły się standardowe kotleciki z kurczaka. Gorąco polecam.

Frytki z kurczaka – Składniki:

  • 3 średnie pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 600 g
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka do panierowania (zużyłam 3 sztuki o rozmiarze M)
  • mąką pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Przepis na frytki z kurczaka:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek.
  2. Następnie każdy filet pokroić w długie paseczki jak na frytki. Doprawić papryką słodką mieloną, czosnkiem suszonym oraz solą i pieprzem do smaku.
  3. Kolejno mięso otoczyć w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać dużą ilość oleju (do smażenia na głębokim tłuszczu). Gdy olej będzie już odpowiednio rozgrzany, zmniejszyć płomień na średni i wrzucać partiami mięso. Smażyć przez kilka minut do zarumienienia z każdej strony i do czasu usmażenia się mięsa w środku. Gdyby frytki z kurczaka zbyt szybko się rumieniły, to należy delikatnie zmniejszyć płomień. Tak samo postąpić z kolejnymi partiami mięsa.
  5. Po usmażeniu odkładać frytki z kurczaka na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z sosem czosnkowym, sosem tysiąca wysp lub innym ulubionym. Smacznego!

Frytki drobiowe – z czym podawać?

Sprawdzony przepis na sos czosnkowy znajdziecie oczywiście na moim blogu, we wpisie tutaj: sos czosnkowy. Moja ulubiona wersja to ta z dodatkiem ziół. Wart wypróbowania jest także sos ranczerski. Gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów.

Frytki z kurczaka
About the Author

Leave a Reply

*