default-logo

Francuskie zawijańce z pieczarkami

Z ciasta francuskiego można zrobić wszystko czy to na słodko, czy na ostro.

Dziś przekąska wyśmienita czyli zawijańce  z pieczarkami.

Posmakują każdemu dlatego polecam wszystkim, idealne na spotkania z przyjaciółmi i rodziną przy miłej rozmowie.

Przekąska z ciasta francuskiego.

Francuskie zawijańce z pieczarkami

Francuskie zawijańce z pieczarkami

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki keczupu
  • 275 g – 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Francuskie zawijańce z pieczarkami

Przygotowanie dania:

  • Pokroiłam w kostkę piersi z kurczaka.
  • Pieczarki oczyściłam i również zostały pokrojone w kostkę.
  • Pokroiłam w kostkę cebulę, czosnek i cukinię.
  • Na patelni podgrzałam oliwę i podsmażałam po kolei cebulkę, jakieś 3 minuty.
  • Potem dodałam piersi z kurczaka, smażyłam 3 minuty.
  • Potem dodałam cukinię i pieczarki smażyłam aż pieczarki puściły sok i odparowałam go.
  • Dodałam sos sojowy, sól, pieprz i keczup.
  • Gotowałam jeszcze tyle aby sos zgęstniał.
  • Zostawiłam do wystudzenia.
  • Ciasto rozłożyłam na papierze do pieczenia i rozsmarowałam na nim zimny farsz.

Francuskie zawijańce z pieczarkami

  • Zwinęłam ciasto wzdłuż dłuższego brzegu w rulon.
  • Końcówkę posmarowałam żółtkiem roztrzepany z mlekiem i zlepiłam.
  • Ostrym nożem kroiłam około 3 cm plasterki.
  • Układałam je na blaszce do pieczenia, posmarowałam żółtkiem z mlekiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 – 20 minut aż ciasto się przyrumieniło.

Francuskie zawijańce z pieczarkami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Francuskie zawijańce z pieczarkami
Listopadowa pełnia księżyca – Bobrzy Księżyc
About the Author

Leave a Reply

*