default-logo

Filety z kurczaka w sosie z gorgonzoli ze szpinakiem i ryżem

Filety z kurczaka w sosie z gorgonzoli ze szpinakiem i ryżem Filety z kurczaka ze smażonym na maśle szpinakiem i czosnkiem, w sosie z gorgonzoli z prażonymi orzechami włoskimi. Warte przypomnienia klasyczne połączenie szpinaku, gorgonzoli i orzechów. Pyszny obiad, który sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej szczególną okazję. Z dań w podobnym stylu polecam także solę w sosie z gorgonzoli i szpinaku, makaron ze szpinakiem i gorgonzolą oraz kotleciki drobiowe na szpinaku i purée ziemniaczanym. 0

15 4.6

Filety z kurczaka w sosie z gorgonzoli ze szpinakiem i ryżem

  • Filety drobiowe
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Szpinak
gorgonzola
orzechy włoskie

Składniki

2 porcje:

  • 1 duża pierś kurczaka (około 250 g – 300 g)
  • kasza manna lub mąka
  • 1 łyżka oleju

Sos z gorgonzoli:

  • 1 łyżka masła
  • 80 g sera gorgonzola
  • opcjonalnie: 25 ml brandy (lub whisky)
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

Szpinak:

  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g szpinaku (świeżego lub mrożonego – liście)

Dodatki:

  • 100 g (1 woreczek) ryżu, ugotowanego
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich (warto podprażyć na patelni)
  • garść listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie

  • Szpinak: Świeży szpinak opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, osuszyć. Na patelnię włożyć masło i pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażać aż czosnek delikatnie się zrumieni, dodać świeży szpinak, doprawić szczyptą soli i – mieszając drewnianą łyżką – smażyć chwilę aż liście szpinaku „zwiędną”. Szpinak mrożony dodać do podsmażonego czosnku i po wymieszaniu odstawić z ognia.
  • Pierś kurczaka: Opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć i oczyścić z włókien. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Posypać solą i obtoczyć w kaszy lub mące. Rozgrzać olej na patelni i położyć filety z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 6 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty.
  • Sos z gorgonzoli: Na patelni roztopić masło, dodać gorgonzolę w kilku kawałkach, wlać brandy i ostrożnie podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!) Gdy płomień zgaśnie zmniejszyć ogień i dodać śmietankę, mieszać chwilę aż ser się rozpuści.
  • Kurczaka podawać z ugotowanym ryżem, podsmażonym szpinakiem i sosem z gorgonzoli, posypać orzechami, listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą
About the Author

Leave a Reply

*