default-logo

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem Filety kurczaka w chrupiącej parmezanowej panierce, zapiekane w piekarniku à la bruschetta z salsą pomidorową i roztopionym serem 🙂 Tak przyrządzone możemy podawać na makaronie z cukinii (polecam) lub bardziej tradycyjnie, np ze zwykłym makaronem, ryżem lub ziemniakami. Coś pysznego na obiad dla całej rodziny. Gwarantuję, że nie będzie żadnego marudzenia przy stole i reklamacji 😉 0

299 4.79

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem

  • Hity Kwestii Smaku
  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Pomidory
  • Przepisy fit
  • Spiralizer

Składniki

4 porcje
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)
  • 2 większe pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • 60 g tartego miękkiego sera (np. koziego, mozzarelli, provoletta)
  • świeże zioła np. estragon, bazylia, tymianek
Do podania:
  • 2 cukinie

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety i rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość (ok. 1/2 cm).
  • Doprawić solą, pieprzem i posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
  • Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżymi ziołami.

Propozycja podania

  • Makaron z cukinii: cukinię pokroić obieraczką do julienne i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Wskazówki

W wersji bezglutenowej zamiast bułki tartej można użyć mielonych migdałów.

  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem
About the Author

Leave a Reply

*